Vizionarea PERSEIDELOR în 2019

Pentru cei care au plănuit să privească PERSEIDELE, anul 2019 a fost o bună ocazie. O echipă din cadrul Asociaţiei Astronomice SIRIUS formată din Alexandru Vătămanu, Daniel Staicu, Teodor Iuraşcu şi prof. Ioan Adam a realizat peste 11 ore de observaţii asupra curentului de meteori în dimineţile de 11, 12 şi 13 august, de pe platoul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, evitând lumina Lunii (Luna a fost 94,20% în raport cu Luna Plină), şi în plus, beneficind de cer senin în toată această perioadă. Vizionarea către orele dimineţii a meteorilor din curentul PERSEIDE a fost favorizată de faptul că în emisfera nordică, radiantul acestui curent este cel mai înalt în zori.

Au ţinut să participe alături de noi, mai ales în apropierea maximului, circa 40 de persoane din Bârlad, majoritatea elevi la C.N. „Gheorghe Roşca Codreanu” şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, precum şi membri AAS.

În ceea ce priveşte producerea maximului, intervalul mare de timp asociat (12 ore, faţă de o oră, de exemplu, în trecutul evoluţiei curentului), reduce spectaculozitatea fenomenului pentru publicul larg. În schimb, pentru observatorii de meteori, a fost o ocazie deosebită de întocmire a unor rapoarte pentru Organizaţia Internaţională de Meteori. Bolidul (vezi urma lăsată în foto 1) din dimineaţa zilei de 13 august (ora 04:18), a „încununat” această activitate realizată de astronomii amatori! În pauzele de observare, s-au făcut şi observaţii telescopice asupra Lunii şi unor obiecte Deep Sky vizibile la momentul dat.

Mulţumim cu această ocazie domnului Gabi Săndulescu / Cony Sat Bârlad pentru suportul tehnic acordat!
prof. IOAN ADAM