Vizionarea eclipsei parțiale de Soare din 25.10.2022

Eclipsele de Soare au loc într-o formă sau alta de cel puțin două ori pe an (pot apărea de până la cinci ori, deși acest lucru este incredibil de rar). În cadrul proiectului „Fenomene astronomice în actualitate”, Asociaţia Astronomică SIRIUS a organizat vizionarea vizuală, telescopică și fotografică a eclipsei parțiale de Soare din 25 octombrie 2022 de pe terasa de la sediul secundar din Str. 1 Decembrie Nr.38. Un lucru deosebit pentru această eclipsă este faptul că în nordul României, eclipsa parțială a fost vizibilă cu acoperirea cea mai mare a Soarelui.


În prima parte a activității, din cauza plafonului de nori, Soarele a putut fi observat cu ochelarii de eclipsă și filtrele speciale pentru observații solare. Pe măsură ce a crescut numărul de „spărturi” printre nori, s-au utilizat 3 telescoape din dotarea asociaţiei: telescopul solar CORONADO cu apertura de 70 mm, reflectorul MEADE LX 90 cu diametrul obiectivului de 203 mm (prevăzut cu filtru), refractorul cu diametrul obiectivului de 80 mm (prevăzut cu filtru). Abia în ultima parte a fenomenului, cerul a fost suficient de senin pentru a putea urmări evoluția eclipsei.

Au ținut să participe la eveniment membri MiniAAS, elevi de la Centrul Educațional YES Bârlad și părinți. Mulțumim cu această ocazie doamnei prof. Anca Sandu pentru colaboarea la derularea acestui proiect! Pentru mulți dintre copii prezenți a fost prima eclipsă de Soare observată.
Au realizat fotografii care surprind fenomenul din 25 octombrie: Marian Cotună, Cristian Silvestru, Andreea Silvestru, Alexandru Stoica, Anastasia Grancea, Erika Dobrea, prof. Gabriela Dobrea, prof. Ioan Adam.

Timp de peste un secol, eclipsele de Soare i-au ajutat pe oamenii de știință să descifreze structura Soarelui și evenimentele explozive, să găsească dovezi pentru teoria relativității generale și să descopere un nou element, printre altele. Astăzi, oamenii de știință de la NASA încă studiază eclipsele pentru a face noi descoperiri despre Soare, Pământ și mediul nostru spațial.

O eclipsă de Soare afectează comportamentul uman? Într-un cuvânt, NU. Nu există dovezi că eclipsele au vreun efect fizic asupra oamenilor. Dar de-a lungul istoriei, s-a vehiculat ideea că eclipsele au efecte psihologice profunde asupra oamenilor. Una dintre credințele despre eclipse consideră că acestea sunt semne rele care aduc moarte, distrugere și dezastre. O concepție greșită populară este că eclipsele de Soare pot fi un pericol pentru femeile însărcinate și pentru copiii lor nenăscuți. În multe culturi, copiilor mici și femeilor însărcinate li se cere să stea în casă în timpul unei eclipse de Soare.

Deși eclipsele de Soare apar mai frecvent decât eclipsele de Lună, eclipsele de Soare sunt mult mai rare decât eclipsele de Lună în orice locație dată de pe Pământ. Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din Bârlad, va fi tot parțială (totală în Africa, Arabia Saudită și Yemen) și se va produce pe 2 august 2027 în intervalul 12:33 – 13:38. Soarele va fi eclipsat la maximum 42%, dar în alte părți din România Soarele va fi eclipsat la maximum 56%.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM