O eclipsă (potrivit definiției actuale, fenomenul în care Luna trece prin fața Soarelui se numeşte ocultație) inelară de Soare apare atunci când Luna este prea departe de Pământ pentru a acoperi complet Soarele. Aceasta are ca rezultat un inel de lumină în jurul Lunii întunecate. Magnitudinea eclipsei (raportul dintre mărimea aparentă a Lunii şi cea a Soarelui în timpul fenomenului) este m = 0,943. Coroana solară nu este vizibilă în timpul unei eclipse inelare.
La scară mondială, eclipsa inelară durează aproximativ 1 2/3 ore (100 de minute). Calea acestei eclipse „inel de foc” începe la răsăritul Soarelui în Ontario, Canada (pe partea de nord a lacului Superior), apoi se învârte în nordul globului. La jumătatea drumului, maximul eclipsei are loc la prânzul local în nordul Groenlandei, apoi ajunge lângă Polul Nord al Pământului și, în cele din urmă, se termină la apusul Soarelui peste nord-estul Siberiei. Conform Canonului de cinci milenii al eclipselor solare de la Fred Espenak, din orice punct de-a lungul acestei căi inelare, faza inelară durează maximum 3 minute și 51 de secunde.
Luna va trece în fața Soarelui, creând o eclipsă de Soare inelară vizibilă din Canada și Groenlanda între 11:13 și 16:11. Fazele parțiale ale eclipsei sunt vizibile din nordul Americii de Nord, Europa și Asia.
În nordul României, eclipsa parțială va fi vizibilă, cu acoperire foarte mică a Soarelui.
Evoluția eclipsei parțiale la Bârlad
Începutul eclipsei: 13:51:58;
Maximul eclipsei: 14:08:27;
– Magnitudinea eclipsei (raportul dintre mărimea aparentă a Lunii şi cea a Soarelui în timpul fenomenului) 1,2%;
– Altitudinea Soarelui: 64,430;
Sfârșitul eclipsei: 14:24:50;
Durata eclipsei: 33 minute
Mulțumim domnului Gabi Sandulescu / Cony TV Bârlad, pentru sprijinul tehnic în prezentarea simulării eclipsei la Bârlad!
Asociaţia Astronomică SIRIUS va organiza o sesiune de observaţii telescopice şi fotografice a eclipsei de Soare din 10 iunie 2021, în incinta Şcolii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad.
Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din Bârlad, va fi tot parțială și se va produce pe 25 octombrie 2022. Atunci Soarele va fi eclipsat la maximum 42%, iar în alte zone din România, Soarele va fi eclipsat la maxim 44%.
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM