Cercetării spațiale îi datorăm multe și deosebite progrese ale timpurilor moderne. Fără îndoială, Spațiul Cosmic este următoarea frontieră pentru explorarea umană.
Săptămâna Mondială a Spațiului este o sărbătoare internațională a științei și tehnologiei și a contribuției lor la îmbunătățirea condiției umane. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat în 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului va avea loc în fiecare an în perioada 4-10 octombrie. Tema pentru 2023 este „Spațiul și antreprenoriatul”.
Cu această ocazie, Asociația Astronomică SIRIUS a realizat un eveniment de educație și informare intitulat „Noua generație de sateliți și observarea cerului nocturn”. Evenimentul se alătură miilor de evenimente spațiale sincronizate ce atrag o atenție mai mare a publicului și a mass-media.
***
Istoria sateliților artificiali a început cu lansarea celebrului „Sputnik 1” în 1957. Astăzi, NASA estimează că aproximativ 20000 de obiecte create de om – sateliți, corpuri de rachete, stații spațiale – orbitează Pământul. Numărul va continua să crească, în ciuda preocupărilor legate de riscul de coliziuni.
Cerul nopții se schimbă odată cu creșterea uimitoare a sateliților comerciali – iar unul dintre sateliții care îi preocupă cel mai mult pe astronomi este „Bluewalker 3”.
Strălucirea mare a lui „Bluewalker 3” se datorează antenei sale mult mai mare decât sateliții tradiționali de comunicații (64,3 metri pătrați; este aproape de dimensiunea unui teren de badminton) cu matrice de fază, realizată din antene individuale care lucrează împreună pentru a forma fascicule independente de transmisie către telefoanele mobile.
Observațiile au confirmat ceea ce au realizat astronomii de îndată ce satelitul și-a desfășurat antena masivă în noiembrie anul trecut: „Bluewalker 3” este unul dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul nopții, rivalizând cu cele mai strălucitoare stele.
Problema este că în viitorul apropiat, multe grupuri intenționează să lanseze mulți sateliți strălucitori pe orbita joasă a Pământului. Astfel, pe lângă constelațiile de sateliți existente de la SpaceX și OneWeb, Amazon plănuiește să creeze peste 3200 de sateliți ca parte a Proiectului Kuiper.
Pentru flota sa inițială Starlink, SpaceX lansează 1584 de sateliți într-o rețea de 72 de orbite la 550 de kilometri deasupra Pământului. Expansiunile viitoare ar putea adăuga alte zeci de mii la alte altitudini.
AST SpaceMobile și-a propus să construiască o constelație de sateliți (aproximativ 90) care furnizează un serviciu global de internet 5G direct către smartphone-uri – spre deosebire de serviciul Starlink de la SpaceX, care necesită un terminal pentru a primi semnalele satelitului.
Astronomii doresc să construiască o relație de colaborare cu numărul tot mai mare de firme de satelit pentru a gestiona efectele acestora. Un obiectiv al SatHub este de a crea o bază de date cu sateliți și mișcările prezise ale acestora. Acest lucru le-ar permite astronomilor să-și planifice observațiile în jurul sateliților de pe orbită – evitând dungile pe care le urmăresc pe cer sau oprind temporar colectarea datelor atunci când cineva trece prin câmpul său vizual.
Cercetătorii lucrează deja cu SpaceX pentru a identifica strategii pentru a evita cele mai grave efecte asupra observațiilor astronomice, în special telescoapele mari de cercetare de la Observatorul Vera C. Rubin de pe Cerro Pachón din Chile, care vor imagini ale întregului cer nordic la fiecare trei nopți. Recomandarea IAU de a menține strălucirea sateliților de pe stație sub m = + 7 (sau mai slabă), le permite astronomilor să mascheze dungile de imagine, păstrând în același timp acuratețea datelor; mai luminos decât atât, iar efectele secundare ale senzorilor pot degrada grav calitatea datelor.
AST SpaceMobile folosește manevre de rulare și înclinare pe „Bluewalker 3”, ceea ce îi reduce strălucirea aparentă. Aceste manevre pot orienta nava astfel încât să reflecte lumina departe de observatoarele de la sol. Mai mult decât atât, AST intenționează să-și construiască următoarea generație de sateliți cu materiale antireflex.
Pe lângă efectul negativ pe care sateliții de tip „Bluewalker” îl au pentru astronomie, există și amenințarea că transmisiile celulare pe care le vor trimite pot perturba observațiile din domeniul radioastronomiei. Radioastronomii fac eforturi mari pentru a evita interferența telefonului mobil. Unele zone au stabilit zone de „liniște radio” unde majoritatea traficului radio este interzis. Și unele benzi radio sunt protejate la nivel internațional pentru radioastronomie. Dar aceste reglementări nu se extind în spațiu. Și ca și în cazul astronomiei optice, există o nouă generație de matrice radio care ar putea fi afectată – cum ar fi Square Kilometer Array, ale cărei antene se vor întinde pe distanțe foarte mari atât în Africa de Sud, cât și în Australia.
Considerăm că astfel de evenimente organizate în cadrul Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic, emoționează tinerii cu privire la știință, tehnologie, inginerie și matematică și încurajează cooperarea internațională în domeniul educației și sensibilizării privind beneficiile pe care le oferă spațiul cosmic.
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM