În Anul European al Tineretului 2022, proiectul Asociației Astronomice SIRIUS „Expoziția de astrofotografie Priviți cerul înstelat” și-a propus facilitarea dobândirii de competențe transversale în domeniul astronomiei și astrofotografiei pentru tineri. Proiectul este finanțat – 22062,86 lei – de Primăria Municipiului Bârlad prin Programul Finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes local pentru anul 2022 – Domeniul: Activități de tineret.
Astrofotografia este cel mai dificil tip de fotografie. Este nevoie de mult echipament și multă practică pentru a obține rezultate mulțumitoare. Nu se obține o astrofotografie uimitoare din prima activitate de acest gen! Elevii și părinții acestora au fost receptivi privind participarea la activitățile proiectului. Evidențiez cu această ocazie activitatea depusă de Alexandru Marian Stoica, Anastasia-Maria Grancea, Cristian Silvestru, Andreea Silvestru, Marian Cotună. Mulțumiri pentru munca minunată efectuată în acest proiect deosebit, doamnelor și domnilor: Vlad Alexandru Lazanu, Bogdan Constantin Lazanu, ing. Ioan Onose, prof. Diana Scîntei, prof. Maria Giușcă, prof. Adrian Profir, Gabriel Săndulescu.
În prezentarea video realizată de Gabriel Săndulescu – consilier media al Asociației Astronomice SIRIUS – sunt incluse primele astrofotografii realizate de participanții la proiectul „Expoziția de astrofotografie Priviți cerul înstelat”.
Echipamentele folosite: Telescop refractor CORONADO SOLAR MAX III 70 Double Stack & AZ-EQ5 SynScan GoTo & ZWO Camera ASI 485 -usb30-color-cmos-senzor-d-1286mm, Barlow 3x Televue, Filtru UV-IR cut Baader;
TS Optics Refractor apochromat AP 80/480 ED Triplet Photoline OTA & Skywatcher Montura HEQ-5 Pro SynScan GoTo & ZWO Camera ASI 533 MC Pro Color & ZWO Camera ASI 290 MM Mini Mono.
Tinerii astrofotografi au învățat că în activitatea lor sunt esențiale planificarea, perseverența, depășirea obstacolelor (vremea nefavorabilă, probleme create de echipamente) și au căpătat experiență printre altele în legătură cu: folosirea expunerilor lungi în majoritatea astrofotografiilor, posibilitatea folosirii unui barlow pentru astrofotografie, în funcție de ceea ce se urmărește; faptul că nu există soluții unice pentru astrofotografie (camera și telescopul folosite pentru a captura, de exemplu, o nebuloasă, nu sunt aceleași cu cele utilizate pentru a captura imaginea unei planete gazoase.)
Considerăm că acest proiect contribuie la consolidarea educaţiei la ştiinţe prin sprijinirea metodei STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) în activitatea practică şi în cercetare, în sprijinirea elevilor şi studenţilor în activităţile ştiinţifice. Sectorul aerospațial împărtășește cea mai mare parte a tehnologiei cu astronomia – în special în hardware-ul telescopului și instrumentelor, imagistică și tehnici de procesare a imaginilor.
Felicitări elevilor care au participat la proiectul al cărui impact le oferă posibilitatea colaborării internaționale prin participarea la diverse tipuri de evenimente, cum ar fi campanile de observare a fenomenelor astronomice, concursurile şi competiţiile de ştiinţă la nivel național și internațional!
Coordonator proiect, prof. Ioan ADAM