Un fenomen cosmic repetabil anual se poate observa în intervalul 17 iulie – 24 august. Este vorba de cunoscutul curent meteoric PERSEIDE. În perioada menţionată, în atmosfera Pământului intră particulele meteorice eliberate din cometa 109P / Swift-Tuttle în timpul numeroaselor sale reveniri în sistemul solar interior.
Curentul este numit PERSEIDE, deoarece radiantul (zona de pe cer de unde meteorii par să provină) se află în apropierea constelației Perseu. Radiantul are aproximativ coordonatele ecuatoriale α = 48° şi δ = + 57,6 °.
Viteza particulelor meteorice care produc meteori este de circa 60 km/s. Rata meteorilor la maxim de activitate (ZHR) este de 100 meteori / oră. Numărul de meteori văzut din zonele fără poluare luminoasă variază între 50-75 / oră la maxim.
Maximul curentului se înregistrează pe 12 sau 13 august, în funcție de an, atunci când Pământul întâlnește cea mai densă zonă de particule meteorice provenite din coada cometei „părinte”. Maximul PERSEIDELOR din acest an va avea loc pe 12/13 august, ora 23 (Timpul Legal Român) conform uneia dintre predicţii (maximul durează aproximativ 12 ore), respectiv ora 4:30 ((Timpul Legal Român), conform unei alte predicţii. În acest an condiţiile sunt favorabile: pe 12 august, Luna (apropiată de faza de Lună Nouă) apune la Bârlad în jurul orei 21. Cea mai bună vizionare este după miezul nopții.
Maximul curentului meteoric PERSEIDE nu ajunge niciodată la stadiul de „furtună” (mii de meteori/oră). Cel mai ridicat maxim pentru PERSEIDE a fost înregistrat în 1993: peste 300 de meteori / oră. În 2016, maximul a atins peste 200 de meteori/oră. „Furtunile” curentului meteoric LEONIDE de la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 au fost mult mai spectaculoase, având rate de 10 ori mai mari decât orice maxim al PERSEIDELOR. Dacă ne întoarcem în timp, constatăm că la „furtuna” curentului LEONIDE din 12 noiembrie 1833, s-au înregistrat circa 100.000 meteori / oră (sau 20-30 de meteori / secundă). Pentru comparaţie, la maximul PERSEIDELOR se observă în medie un meteor/minut în condiţii ideale.
Pentru a constata evoluţia curentului de meteori în preajma maximului, se realizează observaţii trei nopţi consecutive. Acest lucru este foarte important în cazul observatorilor care trimit rapoarte la Organizaţia Internaţională de Meteori (IMO). De aceea membrii Asociaţiei Astronomice „Sirius”-Club UNESCO vor realiza observaţii vizuale în nopţile 11/12 august, 12/13 august şi 13/14 august, de pe platoul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.
La activitatea din noaptea de maxim vor participa (12 august, ora 22:30 – 13 august, ora 5) alături de membri ai Asociaţiei Astronomice „Sirius”-Club UNESCO, elevi de la Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, C.N. „Gheorghe Roşca Codreanu”, părinţi, cadre didactice, foşti elevi ai liceului, bârlădeni care locuiesc în zona Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”. După observarea maximului, se vor întocmi şi trimite la International Meteor Organization (IMO) rapoarte de observare de către membrii AAS cei mai experimentaţi în observarea meteorilor.
Pe parcursul acestei activităţi incluse în proiectul „Tabăra de lângă casă”, ediţia 2018, se vor face şi observaţii telescopice şi fotografice asupra Lunii, planetelor Jupiter, Saturn şi Marte şi asupra unor obiecte Messier vizibile la momentul dat.
Preşedinte AAS, prof.IOAN ADAM