Proiectul „Editarea revistei PAŞI SPRE INFINIT” are o tradiţie de 20 de ani, un timp îndelungat pentru o revistă. Este un moment de sărbătoare a perseverenţei şi a dorinţei de a oferi o publicaţie de ţinută. Cu un format tip magazin, revista „Paşi spre infinit” se adresează celor care vor să afle cât mai multe despre fenomenele cosmice şi să călătorească în infinitul cunoaşterii. În acelaşi timp, revista deschide porţile către informaţiile pe care cititorii şi le doresc şi are un caracter educativ.
Revista semestrială de astronomie „Paşi spre infinit” cu un tiraj de 500 de exemplare, apare sub egida Asociaţiei Astronomice „Sirius” şi Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Revista a fost înființată în 1999 din inițiativa și sub conducerea profesorului Ioan Adam. Redactor şef: prof.Rica Luchianov; Redactor şef adjunct: prof.Maria Giuşcă, Flaviana-Florina Tătaru. Publicaţia este tipărită încă de la primul număr la Editura Sfera & Tipografia IRIMPEX din Bârlad şi se prezintă în condiţii grafice apreciate de cititori.
Revista este un furnizor de educaţie ştiinţifică, dezvoltând percepţia despre lumea înconjurătoare şi influenţând dezvoltarea personalităţii tinerilor. În acelaşi timp, prin articolele publicate de-a lungul timpului (primul număr a fost lansat în cadrul Taberei Internaţionale EuroEclipsa 99 de la Târgovişte), revista PAŞI SPRE INFINIT contribuie la creșterea capacităţii comunităţii de a conștientiza importanța cercetării științifice şi dezvoltării tehnologice.
Tinerii cititori ai revistei au fost ajutaţi să descopere conexiunea dintre teorie şi practică și să acumuleze cunoştinţe noi, contribuind la creşterea motivaţiei pentru învăţare. Premiile importante obţinute din partea specialiştilor şi editorilor, precum şi aprecierile venite din partea cititorilor, încurajează echipa redacţională să meargă mai departe. Sperăm că următorii ani vor fi tot atât de bogaţi în ceea ce priveşte conţinutul revistei şi vor apropia şi mai mult cititorii de frumuseţea cerului nocturn!
Din cuprinsul numărului 40:
Editorial: Aniversare – 20 de ani de la apariţia primului număr al revistei PAŞI SPRE INFINIT; Orientarea pe bolta cerească / Mars Express cercetează planeta Marte; DE MULT VREAU SĂ ȘTIU CUM SE NAȘTE O PLANETĂ:
ÎNCĂ O TEORIE ȘTIINȚIFICĂ S-A VERIFICAT EXPERIMENTAL; 65 de ani de astronomie; Observații privind variația masei în relativitatea de tip galileian; În memoriam – Dr. Harald Alexandrescu; Educație științifică și tehnologică în Israel; Observaţii la Marte, august 2018; Ce ştim despre asteroizi; Sintagma: Nu suntem singuri ȋn Univers, necesitǎ noi abordări; Mini observator astronomic; ASTRONOMIA ÎN SPAȚIUL DINTRE PRUT ȘI NISTRU SCURT ISTORIC (1918-2018) (1); Rujdenița popii Ioan Românul: cel mai vechi zodiac românesc; Modalități de abordare interdisciplinară a unor noțiuni de astronomie; Regulamentele de organizare a Olimpiadelor şi concursurilor naţionale 2019 – probleme acute; Ştirile AAS; Astronomia şi şcoala / Cerul văzut de MiniAAS / În căutarea unui nou Pământ (17); Credinţele ţăranului român despre cer şi stele. Cerul (28); Jurnalul Taberei JAR, Jurnal Şcoala de Vară Oxford; Cosmopoezii; Astrorebus.Postere: Activităţi AAS; Tabăra JAR, ediţia a VI-a, Măcin; Observarea eclipsei totale de Lună din 27/28 iulie 2018; Observarea maximului curentului meteoric PERSEIDE, 12/13 august 2018; Participare la Şcoala de Vară Oxford, 27 august-3 septembrie 2018; Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, 4-10 octombrie 2018; Participare la Sesiunea de Comunicări SRPAC, ediţia a II-a, Timişoara, 17-18 noiembrie 2018.
Preşedinte AAS, prof.IOAN ADAM