În vederea organizării Festivalului Internaţional de Astronomie ASTRO FEST din 2018, s-au desfăşurat în perioada 11-13 noiembrie 2017 activităţile: „Voluntariat prin parteneriat în astronomia de amatori“ (Runcu Stone) şi „Conferința națională a asociațiilor de astronomie din România” (Târgovişte). La activităţi au participat din partea Asociației Astronomice ,,Sirius” prof.Maria Giuşcă – vicepreşedinte şi educ.Diana Scîntei – coordonator departamentul cultural. Festivalul va include activităţi publice, expoziţii, simpozioane, observaţii astronomice, concerte, programe educaţionale, ştiinţifice, culturale.
Activitatea de la Runcu Stone a fost dedicată discuţiilor şi atelierelor de lucru referitoare la organizarea evenimentului din anul viitor. Coordonatorii asociaţiilor şi cluburilor de astronomie au făcut propuneri legate de modul de implicare în realizarea şi derularea programului Festivalului ASTRO FEST. Voluntarii au fost invitaţi pentru stabilirea contribuţiei lor la desfăşurarea activităţilor prevăzute pentru luna octombrie 2018. Timp de o săptămână se vor organiza manifestări dedicate astronomilor amatori şi profesionişti din ţară şi străinătate. Alegerea municipiului Târgovişte ca loc de desfăşurare a Festivalului Internaţional de Astronomie ASTRO FEST nu este întâmplătoare. În 2018, Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), promotor al promovării astronomiei şi educaţiei prin astronomie în context naţional şi internaţional, va împlini 25 de ani de activitate. În cadrul Festivalului se va desfăşura şi congresul coordonatorilor naţionali ai organizaţiei „Astronomi Fără Frontiere” (participanţi din peste 30 de ţări).
La Muzeul de Artă din Târgoviște, a avut loc pe 13 noiembrie, sesiunea de prezentări din cadrul „Conferinței naționale a asociațiilor de astronomie din România”, urmată de o sesiune specială dedicată fundamentării și prezentării parteneriatelor și programului Festivalului Internațional de Astronomie ASTRO FEST 2018. Au participat ca invitați speciali Alexandru Mironov, senior editor al revistei „Știință și Tehnică” și Cătălin Beldea, astronom editor și vânător de eclipse de Soare.
În cadrul acestei sesiuni, prof.Maria Giuşcă – vicepreşedinte AAS, a subliniat complexitatea activităţilor organizate pentru tineri şi rezultatele deosebite obţinute în fiecare an de membrii asociaţiei. Mulţumim domnului Gabi Săndulescu / ConyTV Bârlad, pentru sprijunul acordat prin realizarea filmului de prezentare AAS cuprinzând programele şi proiectele AAS derulate în acest an!
Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam