În ziua de 14 mai 1981, primul cosmonaut român, Dumitru-Dorin Prunariu, a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la primul zbor al omului în spațiu (Iuri Gagarin) și a 40 de ani de la zborul româno-sovietic (misiunea Soiuz 40 din cadrul programului «Intercosmos» – Dumitru Prunariu, Leonid Popov), a fost organizat un concurs de creație cu tema spațiul cosmic și călătoria în Cosmos intitulat „Călătorie printre stele”.
Concursul a fost organizat de Asociația „Rețeaua de Cultură”, cu sprijinul Casei Ruse din București (reprezentanța Rossotrudnicestvo în România), Comitetul de Coordonare al Organizațiilor Conaționalilor Ruși din România și în parteneriat cu Fundația „Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu”, Universitatea Națională de Arte din București. Universitatea din București prin Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și Departamentul de Filologie Rusă și Slavă, Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România, Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, Asociația Nord pentru Cooperare și Integrare, Editura „Proema” și Programul Fanbook al Asociației CSR Mindset.
Secțiunile concursului: Concurs de creație literară (cosmopoezie, eseu și proză scurtă S.F), Concurs de astrofotografie (Deep sky: nebuloase, galaxii, roiuri de stele etc.), Fotografie planetară (Soare, Lună, planete), Star trails (fotografia bolții cerești cu aparatul foto pe un trepied sau cu o montură ecuatorială), Concurs de Digital art. Concursul „Călătorie printre stele” a avut următorul Calendar de desfășurare: Înscrieri: 1 – 30 aprilie 2021; Jurizare: 1 – 10 mai 2021; Anunțarea rezultatelor: 14 mai 2021; Festivitatea de premiere în format fizic: 22 mai 2021, ora 13, la Centrul Rus de Cultură și Știință din București.
Atât organizatorii, cât și membrii juriilor Concursului „Călătorie printre stele” au apreciat calitatea lucrărilor de creație literară, frumusețea lucrărilor de artă fotografică și talentul tinerilor participanți. Organizatorii au acordat câștigătorilor diplome, trofeul concursului și diverse cadouri. Toți concurenții și profesorii coordonatori vor primi diplome de participare în format digital.
La secțiunea Digital art, categoria Gimnaziu, Dragoș – Gabriel Csepel, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad / membru al Asociației Astronomice SIRIUS, a obținut Premiul I cu lucrarea „Dumitru Prunariu, primul român în spațiu”. La această secțiune, au participat tinerii cu vârsta între 12-22 de ani (elevi sau studenți) pasionați și/ sau specializați în artele digitale. Juriul la această secțiune a fost format din: Lector dr. Ovidiu Croitoru, Lector dr. Otilia Boeru, Membru de onoare: cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, Membru de onoare: cosmonautul Leonid Popov.
Dragoș este pasionat de astronomie și de utilizarea tehnologiilor inovative – cum ar fi modelarea 3D. El a participat recent împreună cu Ilinca Teodorescu (clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad / membră a Asociației Astronomice SIRIUS) și la proiectul școlar interdisciplinar al Agenției Spațiale Europene „Moon Camp Challenge”. Felicitări acestor tineri care dovedesc interes pentru pentru explorarea mediului înconjurător și dezvoltarea personală!
La Festivitatea de premiere a Concursul de creație „Călătorie printre stele” din 22 mai 2021, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a primit cu ocazia evenimentului aniversar din partea organizatorului Asociația „Rețeaua de Cultură”, o diplomă de excelență și o plachetă. Primul român care a învins gravitația terestră, a menționat câteva aspecte legate de evoluția misiunilor spațiale. La momentul zborului, Dumitru-Dorin Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii. Acum numărul cosmonauților a ajuns la 566. România a devenit a 11 țară participantă la aventura spațială. În momentul de față, există 38 de țări cu activități spațiale. Participarea la programul de zboruri cosmice Intercosmos, inițiat de către URSS și adresat țărilor aliate socialiste, situează România în clubul select al țărilor participante direct la explorarea Universului și totodată atestă tradiția contribuțiilor marilor înaintași români la zborul omului printre stele.
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM