Concursul Naţional „EXCELENŢA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI”, ediţia a III-a, a fost organizat în parteneriat de Asociaţia Astronomică SIRIUS, Societatea Ştiinţifică „Orion” Tulcea, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad și Comisia Naţională a României pentru UNESCO, în perioada ianuarie – mai 2021. Probele concursului: Raport observaţii; Proiect cu caracter constructiv; Astrofotografie. Competiția vizează în principal stimularea atingerii performanţei în cazul elevilor care activează ca astronomi amatori și mediatizarea inventivităţii şi creativităţii elevilor cu preocupări în domeniul astronomiei.
La etapa națională a Concursului Național EXCELENȚA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI, ediția a III-a, au participat 28 de echipe, însumând 62 de elevi. Și de această dată, tineri talentați și entuziaști confirmă ceea ce știm din istoria astronomiei: studiind cerul, observatorii amatori au jucat un rol deosebit în descoperirea unor fenomene astronomice, astronomia fiind una din puţinele ştiinţe în care amatorii încă mai joacă un rol important, în special la descoperirea şi monitorizarea fenomenelor tranzitorii, comete, asteroizi, doar că aceştia au acces limitat la instrumentele performante ale astronomilor profesionişti. Există tot mai multe descoperiri făcute de astronomii amatori, ceea ce constituie un ajutor deosebit în activitatea astronomilor profesionişti şi instituţiilor de profil.
Studiile și lucrările inovative prezentate în cadrul concursului au vizat patru domenii majore: Științe/Astronomie, Științe aplicate, Informatică și tehnologia informației, Robotică. Apreciem efortul cadrelor didactice care au contribuit la stimularea alegererii astronomiei ca obiect de studiu de către elevi și participarea la proiecte educaționale și concursuri de profil, de a contribui la dezvoltarea unei gândiri deschise, creative a elevilor, la promovarea performanțelor instrumentelor astronomice, la realizarea unor transferuri şi integrarea cunoştinţelor şi metodelor de lucru ale astronomiei în scopul aplicării lor în ştiinţele naturii şi în tehnologii.
Mulțumim partenerului principal, Societatea Științifică ORION Tulcea, pentru implicarea deosebită și susținerea proiectului Concursul Național EXCELENȚA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI ce s-a bucurat de un real succes!
Derularea celor trei ediții ale proiectului Concursul EXCELENȚA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI, a permis atingerea scopului și obiectivele urmărite: participarea afectivă şi implicarea directă a elevilor cu preocupări în domeniul astronomiei; colaborarea şi participarea mai multor comunităţi şcolare; inducerea unui sentiment de respect pentru talentul şi munca elevilor care activează ca astronomi amatori. Rezultatele obținute ulterior de elevii participanți la acest proiect la Concursul Național de arte vizuale „Trasee în alb-negru și color”, Proiectul ERATHOSTENE, Campania de căutare asteroizi (organizată în cadrul Lunii Mondiale a Astronomiei de Astronomers Without Borders și International Astronomical Search Collaboration), Concursul Internațional „Green Planet” și Concursul „Călătorie printre stele”, ne arată că această competiție poate fi considerată o rampă de lansare pentru alte concursuri naționale și competiţii internaţionale.
Astronomii amatori au o curiozitate naturală pentru lumea înconjurătoare şi pentru felul în care funcţionează lucrurile. Interesul şi inspiraţia lor îi poate conduce la o carieră ştiinţifică de succes. Pentru utilizarea spațiului cosmic este nevoie de specialiști – de la ingineri în știința materialelor până la astrobiologi. Ne-am bucura dacă unii dintre participanții la acest concurs vor deveni astronauți sau experți în cadrul echipelor ce construiesc rachete, proiectează costume spațiale, planifică misiunile spațiale, analizează datele științifice primite de la astronauți, fac teste medicale etc.
Felicitări participanților la etapa națională a Concursului EXCELENȚA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI, pentru rezultatele obținute la cea de-a III-a ediție! Tabelele cu rezultatele obținute la fiecare probă de concurs și tabelul laureaților, pot fi consultate pe site-ul Asociaţiei Astronomice SIRIUS, www.astronomica.ro
Membrii AAS și MiniAAS participanți la această ediție, au obținut următoarele rezultate:
- Trofeu la categoria 1 (cls. V-VI): SILVESTRU CRISTIAN / clasa a IV-a, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad;
- Trofeu la categoria 2 (cls. VII-VIII): DRAGOȘ-GABRIEL CSEPEL, ILINCA TEODORESCU / clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad;
- Premiul I – Proba Astrofotografie, Carla-Elena Bălan / clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.
Coordonator proiect, prof. Ioan ADAM
Galerie foto: