Continuând tradiţia concursului NASA „Cassini – Om de ştiinţă pentru o zi”, elevii din România, individual sau în grupe de maxim patru, au participat la ediția 2020-2021 cu circa 450 de eseuri. La acest concurs participă elevi din Statele Unite și alte 43 de țări din întreaga lume. Țintele acestei edițiii au fost: Ariel, Oberon şi Titania (sateliți ai lui Uranus).
Elevii înregistrați la categoriile de vârstă: clasele 5-6, clasele 7-8 și clasele 9-12 au avut în eseul lor de argumentat în maxim 300 de cuvinte, motivul pentru care ţinta descrisă reprezintă cea mai bună alegere din perspectiva cercetării ştiinţifice, respectiv a descoperirii de lucruri noi despre ţinta aleasă. Eseurile au fost trimise organizatorilor atât în limba română cât şi în limba engleză. Data limită de trimitere a eseurilor a fost 12 februarie 2021.
Sistemul Solar are multe lumi neexplorate. Printre ele se numără Ariel, Oberon și Titania, trei dintre sateliții planetei Uranus. Misiunea Voyager 2 al NASA a permis o foarte scurtă observare a acestor sateliți în ianuarie 1986.
Jurizarea la acest concurs este „oarbă”, evaluatorii primesc eseurile fără informaţiile legate de identitatea autorilor sau a profesorilor coordonatori. Eseurile care primesc peste 90% din media aritmetică a primelor trei eseuri clasate la fiecare ţintă şi categorie de vârstă, sunt declarate finaliste şi sunt retrimise către un cercetător. Evaluarea finală a fost realizată de inginerul John Hopkins, cercetător la Applied Physics Laboratory. Acesta lucrează la misiunea NASA Dragonfly, următoarea misiune pe Titan. Elevii care au obţinut cel mai mare punctaj la această jurizare au fost declaraţi câştigători naţionali. În eseul realizat de participanţi au contat în primul rând ideile exprimate.
Ilinca Teodorescu, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, membră a Asociației Astronomice SIRIUS, a fost finalistă la Ținta 1. Ariel – satelitul lui Uranus și a obținut Premiul II. Ilinca a demonstrat că posedă o capacitate de comunicare excelentă, parte importantă în definirea unui om de ştiinţă și aplică abilitățile de observare, analitice și predictive pentru a crea un argument pentru explorare. Felicitări pentru eseul de calitate și succesul deosebit înregistrat la prima sa participare la acest concurs internațional de prestigiu!
Concursul „Cassini – Om de ştiinţă pentru o zi” este inclus în calendarul activităţilor cuprinse în cadrul protocolului de colaborare încheiat între ROSA (Agenţia Spaţială Română) și MENCS, nr. 9203/13.04.2016, protocol care are ca obiectiv general asigurarea cadrului formal, funcţional şi eficient, în vederea stimulării și sprijinirii activităţilor legate de educaţia în disciplinele STEM – științe (fizică, biologie, geografie, chimie), tehnologie, inginerie şi matematică în instituțiile de învățământ preuniversitar din România.
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM
Galerie foto: