Asociaţia Astronomică „Sirius” a organizat în cadrul activităţilor de parteneriat cu Liceul Real „Mihai Marinciuc” şi Editura „Lyceum”, o ecursie tematică la Chişinău, sâmbătă, 7 mai 2016.
Au participat 18 membri şi colaboratori ai asociaţiei: elevi la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” şi Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad, studenţi la Bucureşti şi Iaşi, cadre didactice, parteneri media.
Primul obiectiv vizitat la Universitatea Tehnică a Moldovei a fost Centrul Naţional de Tehnologii Spaţiale. În acest centru funcţionează oameni de ştiinţă, ingineri, doctoranzi, masteranzi şi studenţi.
Directorul adjunct, Conferenţiar universitar Dr.Nicolae Secrieru, a prezentat principalele activităţi care se desfăşoară în cadrul centrului. Spaţiul nu înseamnă numai astronauţi şi vehicule robotizate care explorează Universul, ci şi o gamă largă de activităţi, de la sateliţi de comunicaţii comerciale, până la servicii bazate pe locaţie pentru ştiinţă şi explorare. Când vorbim de industria spaţială, avem în vedere navele spaţiale şi procesul de fabricaţie a lansatoarelor şi echipamentului de la sol. Sateliţii efectuează multe funcţii în mod autonom, dar trebuie să fie supravegheaţi şi controlaţi de la sol.
Centrul de Excelenţă pentru Ştiinţe Spaţiale şi Tehnologii (NCST-UTM), a fost stabilit de către un consorţiu format din Universitatea Tehnică a Moldovei, instituţii academice şi unele IMM-uri de înaltă tehnologie, pentru a beneficia de avantajele şi beneficiile tehnologiilor spaţiale şi aplicaţiilor în observarea Pământului, meteorologie şi astrofizică.
Am vizitat laboratoarele şi echipamentele utilizate şi am făcut cunoştinţă cu lucrările efectuate în ceea ce priveşte construcţia unui satelit, dar şi a celor două staţii de pe segmentul terestru al proiectului: staţia telemetrică care face comunicarea cu microsatelitul şi staţia-bază terestră, care va recepţiona imaginile captate de microsatelit în timp ce aparatul va trece pe deasupra Republicii Moldova. Am aflat cu această ocazie că există o bună colaborare între Centrul Naţional de Tehnologii Spaţiale şi Agenţia Spaţială Română (ROSA). Conducerea centrului a primit recent invitaţia de a participa la dezbaterile pe tema politicii spaţiale europene în cadrul Conferinţei Interparlamentare Europene privind Spaţiul (EISC).
A fost un prilej deosebit pentru a face mai atractive şi mai accesibile cunoştinţele legate de spaţiul cosmic şi familiarizarea cu ştiinţele spaţiale.
Studenţii şi profesorii Universităţii Tehnice din Moldova beneficiază de un planetariu şi un observator astronomic coordonat de drd. Alexandru Barbovschi. După un scurt program de planetariu, am făcut cunoştinţă cu instrumentele din dotarea observatorului: un telescop Celestron cu apertura de 14 inci şi un telescop solar.Acestea erau pregătite pentru observarea tranzitului planetei Mercur peste discul Soarelui.
Cu aceste instalaţii moderne, specialiştii vor putea monitoriza şi primul satelit, realizat de moldoveni, care, în curând, va fi lansat în spaţiu. Cele două construcţii au fost inaugurate în cadrul unei expoziţii de invenţii deschisă la UTM. Cu ajutorul planetariului şi observatorului astronomic, vizitatorii pot afla multe lucruri interesante despre Univers.
În cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei poate fi vizitat şi interesantul Parc dendrologic – Muzeu al Tehnicii în aer liber, realizat pe baza unor proiecte ale studenţilor acestei instituţii.
Pentru prezentările realizate mulţumim domnului conferenţiar universitar Dr.Nicolae Secrieru şi drd.Alexandru Barbovschi.
Şi cu acest prilej mulţumim domnului prof.Ştefan Tiron, domnului Iurie Miron – director al Editurii „Lyceum”, doamnei Svetlana Miron şi domnului prof.Ion Nacu pentru programul oferit, pentru prietenie şi momentele plăcute petrecute la Chişinău. Felicitări domnului Iurie Miron pentru premiul obţinut recent la Salonul Internaţional de Carte pentru copii şi tineret, ediţia a XIX-a!
prof.Ioan Adam, preşedinte Asociaţia Astronomică “Sirius”- Club UNESCO