În ciuda crizei pandemice, elevilor li s-a oferit oportunitatea de a participa la un experiment internațional interactiv, didactic și colaborativ. Proiectul ERATHOSTENES este inițiat de Departamentul de Fizică, Facultatea de Științe Naturale, Universitatea din Buenos Aires (Argentina), Laboratorul Pie-Auger, Universitatea Națională Tehnologică, Regional Mendoza (Argentina) și Argentina Physical Society.
Evenimentul a început pentru membrii MiniAAS cu efectuarea experimentului în mod repetitiv cu ocazia activităților din cadrul proiectului educațional „Tabăra de lângă casă” din vara acestui an. Elevii participanți la proiect au măsurat raza Pământului cu o vergea (gnomon), umbre, matematică, astronomie, imaginație și multă pasiune pentru cunoaștere. Măsurătorile au fost programate în perioada 13 septembrie – 10 octombrie 2021.
Fiecare școală / entitate înregistrată în proiect are libertatea de a alege una sau mai multe școli /entități pentru efectuarea măsurătorilor. Din punct de vedere metodologic, fiecare calcul al razei terestre necesită cel puțin două echipe din școli/entități din întreaga lume, pentru a măsura lungimile umbrelor gnomonului, fiecare în locația sa geografică la prânzul solar, în aceeași zi, în apropierea echinocțiului. Participanții pot măsura în zile diferite, dar raza terestră trebuie determinată de ambele școli/entități în aceeași zi. Dacă nu există astfel de parteneri aleși direct, organizatorii proiectului stabilesc parteneri virtuali.
Analiza rezultatelor a fost efectuată de organizatori prin alegerea perechilor de școli /entități prin optimizarea componentei N – S a distanței (emisfera Nordică – emisfera Sudică) și condiționării efectuării măsurătorilor în aceeași zi. La ediția 2021 a proiectului, au participat 159 de perechi de școli/entități din Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Spania, Italia, Luxemburg, Paraguay, Peru, Portugalia, Republica Dominicană, România, Grecia, Venezuela, Uruguay, România. O histogramă corespunzătoare valorilor obținute pentru raza terestră (axa orizontală corespunde valorilor razelor în km, iar axa verticală redă numărul de rezultate din intervalul corespunzător), a fost realizată cu valorile care au variat între 4697,56 km și 7681,56 km. Valoarea de referință la această ediție este 6371,696 km. În acest caz, pentru circumferința Pământului se obține 40014,25 km.
Rezultatele măsurătorilor celor trei echipe MiniAAS participante la această ediție:
-Dragoș Gabriel Csepel (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad) /
R = 6352 km (19,636 km mai mult față de raza medie estimată a Pământului);
-Cristian Silvestru (clasa a V-a, C.N. „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad) & Andreea Silvestru (clasa a III-a, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici”) /
R = 6311 km (60,636 km mai mult față de raza medie estimată a Pământului);
-Marian Cotună (clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici”) /
R = 6729 km (358,374 km mai mult față de raza medie estimată a Pământului).
În calitate de profesor îndrumător în proiect, mulțumesc și cu această ocazie colegilor din Asociația Astronomică SIRIUS, participanți în calitate de profesori colaboratori: prof. Culiță STĂNESCU – director, prof. Georgel BRADU – director, prof. Adrian PROFIR / Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad.
Felicitări participanților MiniAAS pentru explorarea lumii fascinante a științei, pentru abordarea astronomiei din perspectiva tehnicii de investigare știintifică și pentru rezultate!
***
Proiectul ERATHOSTENES ne permite o călătorie înapoi în timp. În anul 194 î.Hr., unul dintre grecii antici care au schimbat lumea, Eratosthenes (scriitor științific, matematician, astronom, „părintele Geografiei” și poet), a făcut la Alexandria (Egipt), prima măsurare a dimensiunii Pământului pentru care se cunosc detalii.
Eratostenes a analizat observațiile presupunând că Pământul este o sferă și Soarele este foarte departe (razele Soarelui sunt paralele). La Syene (în momentul de față Aswan), aflat la o distanță de aproximativ 800 km (5.000 de stadii) sud-est de Alexandria, razele Soarelui cad vertical la prânz, la solstițiul de vară. El a constatat că un stâlp în Alexandria, la solstițiul de vară aruncă o umbră, dovedind că Soarele nu se afla direct deasupra capului, ci ușor spre sud. Unghiul umbrei aruncate de stâlp era de aproximativ 7,2 grade (sau aproximativ 1/50 dintr-un cerc complet). Și-a dat seama că, dacă ar ști distanța de la Alexandria la Syene, ar putea calcula cu ușurință circumferința Pământului.
Recunoașterea curburii Pământului și cunoașterea distanței dintre cele două orașe i-au permis lui Eratosthenes să folosească geometria și proporțile simple pentru calculul circumferinței planetei: 7,2 grade este 1/50 din 360 de grade, deci 800 de ori 50, este egal cu 40.000 de kilometri. Astfel, Eratostenes a concluzionat că circumferința Pământului era de aproximativ 50 de ori mai mare decât distanța de la Alexandria la Aswan.
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM
Galerie foto: