Turismul astronomic sau „Astroturismul” este o formă de turism bazat pe natură, care se referă în mod special la vizualizarea obiectelor cerești, a spațiului și a universului fizic. Recreerea și turismul bazate pe astronomie cresc în popularitate, dar oferă și oportunități pentru o dezvoltare economică și comunitară durabilă. Setul de instrumente pentru astroturism include resurse referitoare la astronomie și turism și recreere legate de cerul întunecat, inclusiv beneficii potențiale și sugestii cu privire la modul și locul în care să experimentați cerul de noapte.
Universitățile din Namibia și din Oxford au oferit oportunitatea participării la un curs introductiv online de Astronomie și Astroturism. Cursul a fost dezvoltat de cercetători de la cele două universități în perioada august – septembrie 2021 și a constat din cinci sesiuni: Introducere în astronomie; Facilități și cercetări astronomice în Africa de Sud; Astronomie pentru dezvoltare și astroturism; Observarea stelelor și astronomia indigenă în Namibia; Poluarea luminoasă și cerul întunecat pentru dezvoltare durabilă.
Din partea Asociației Astronomice SIRIUS a participat la acest curs și a fost premiată cu CERTIFICATE OF ACHIEVEMENT doamna Iulia Chiper.
Astroturismul cuprinde activități recreative și/sau educaționale care sunt dezvoltate în jurul Cosmosului, fenomenelor astronomice și căilor de a le înțelege, atât din trecut (de exemplu, cosmogonii, mitologii etc.), cât și prezent, inclusiv cele mai recente descoperiri științifice, precum și instrumentele și tehnologiile pe care astronomii le folosesc în astronomie în zilele noastre (Definiția de mai sus a fost dezvoltată în 2015). Experiențele de astroturism aparțin de obicei uneia dintre aceste categorii: Observarea cerului în observatoare; Excursii cu observații în aer liber; Tururi de facilități științifice; Cazare și observații astronomice; Observații solare; Astrofotografie; Prelegeri și cursuri; Tururi expoziționale la expoziții muzeale sau expoziții în aer liber (parcuri astronomice); Prezentări în audiovizual (planetarii, videoclipuri, prezentări digitale).
O „experiență turistică” are un caracter activ. Orice experiență ar trebui să permită turistului să interacționeze cu mediul său într-un mod care depășește doar contemplarea. Prin astfel de interacțiuni cu materialul (echipament, infrastructură, natură etc.) sau social (ghizi, oameni etc.) sau local (alți turiști etc.) mediul înconjurător, turistul se implică în dezvoltarea propriei experiențe.
Printre principalele segmente de public vizate fac parte astronomii amatori, copiii, persoanele interesate de a afla cât mai multe despre Universul în care trăim. Principalele efecte care sunt urmărite în cazul participanților la astroturism, sunt la nivel de emoții, cunoștințe sau acțiuni. Exemplele includ: „pentru a preda elementele de bază ale astronomiei”, „să-i uimească cu minuni ale cosmosului”, „ a distra”, sau „a oferi odihnă și relaxare”.
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM
Galerie foto: