CONCURSUL DE ASTRONOMIE ȘI ASTROFIZICĂ „Noi și cerul astral al Deltei”

În anul școlar 2023-2024, Inspectoratul Școlar Județean și Palatul Copiilor Tulcea a derulat proiectul CONCURSUL DE ASTRONOMIE ȘI ASTROFIZICĂ „Noi și cerul astral al Deltei”, ediția I, înscris în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară regionale. Scopul proiectului: valorificarea potenţialului elevilor în domeniul astronomiei, prin complementaritatea educaţiei non-formale și ridicarea standardelor acestora, în vederea formării tinerilor ca viitori cetăţeni europeni proactivi și prin crearea unui mediu favorabil afirmării acestora.
Prezența elevilor la activitatea finală a proiectului CONCURSUL DE ASTRONOMIE ȘI ASTROFIZICĂ „Noi și cerul astral al Deltei”, a fost este condiționată de prezența lor la expoziția / concurs de artă plastică și fotografie cu subiect astronomic „EU ȘI UNIVERSUL”, activitate ce a vizat dezvoltarea creativității.
Luni, 19 august 2024, la Sulina, județul Tulcea, a avut loc la Clubul Taberei de Tineret, deschiderea concursului, proba observațională / practică „Harta mută” și, în intervalul 22:30 – 00:00 „Workshop-ul Instrumente astronomice – observații astro”, susținut de prof. Niculae Dobrescu și căpitan Eugen Filipescu. Prima „Superlună Plină” dintre cele patru „ Superluni” la rând din acest an, a vegheat desfășurarea evenimentului.
Pe 20 august, dimineața, participanții au rezolvat „Testul grilă / Proba teoretică”, după-amiază au făcut cunoștință cu „Pasiunile mele electronica și robotica” expuse de elevi din Tulcea și care s-au remarcat la diverse concursuri regionale și naționale și au realizat pe plajă activitatea practică „Observații la Soare / aflarea diametrului Soarelui”. Seara organizatorii au ținut să marcheze editarea numărului 50 al revistei semestriale „Pași spre infinit”, prin prezentarea proiectului Editarea revistei „Pași spre infinit”. Prof. Ioan ADAM, a prezentat argumentele care au condus la editarea acestei reviste pentru tineri, alegerea conținutului, lista autorilor din țară și străinătate, premiile obținute de această publicație și aprecierile cititorilor, mass-media și unor personalități științifice, perspectivele continuării acestui proiect, precum și problematica studierii astronomiei în condițiile în care obiectul Astronomie nu figurează în programa obligatorie din învățământul preuniversitar din România.
În cadrul Festivității de premiere din data de 21 august, au fost acordate diplome și medalia concursului participanților la categoriile Juniori 1, Juniori 2 și Seniori 1.
La categoria J1, Petru-Vlad Munteanu, membru MiniAAS / elev în clasa a V-a la C.N. „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, a obținut Premiul I (cel mai mare punctaj la această categorie).
Cei mai tineri participanți la concurs: Alexandru Gabriel Munteanu – Grupa mare / Grădinița cu program prelungit Nr.9 Bârlad / A.A.SIRIUS, prof. îndrumător Ioan ADAM; Farideh Rucsanda Țațu – Grupa mijlocie / Șc. Gim. „Stroe S. Belloescu” Bârlad / A.A.SIRIUS, prof. îndrumător Diana Scîntei, au primit Premiul Special, o apreciere a interesului lor pentru inițierea în Astronomie.
Delegația AAS la acest eveniment a inclus participanți / însoțitori ai copiilor la Concursul de la Sulina: prof. Maria Giușcă, prof. Diana Scîntei, Mirela Munteanu, Mihail-Cătălin Moisei.
La această competiție au participat și doi elevi din străinătate care au bunicii în Tulcea: Eduard Andrei Sava / cls. a VI-a, Goresbrook School, U. K. și Jayson Gabriel Sava / cls. a IV-a, Dagenham Park Church of England School, U. K.
Activități complementare: observarea telescopică a petelor solare, prezentarea de referate tematice de către elevii de la Centrul de excelență pentru performanță în astronomie Suceava, excursii în Delta Dunării, vizitarea Muzeului Farul Vechi Sulina (construit la începutul secolului al XIX-lea, pe malul drept al Dunării și aparținea Administrației Generale a Farurilor din Imperiul Otoman), plajă și jocuri sportive.
Mulțumim și cu această ocazie domnului prof. Niculae Dobrescu, coordonatorul proiectului, pentru demersurile introducerii acestui concurs în agenda de vară a copiilor care aspiră la performanță în domeniul astronomiei și pentru activitățile oferite!

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM