Elevii pasionaţi de Cosmos şi interesaţi să afle cât mai multe despre ultimele misiuni NASA, au participat la la concursul “CASSINI – SCIENTIST FOR A DAY” NASA (National Aeronautics and Space Administration) şi ESA (European Space Agency).
La acest concurs, elevii, individual sau în grupe de maxim patru, trebuie să scrie un eseu de maxim 500 de cuvinte în care argumentează motivul pentru care ţinta descrisă reprezintă alegerea cea mai bună din perspectiva cercetării ştiinţifice, respectiv a descoperirii de lucruri noi despre Saturn şi despre inelele şi/sau sateliţii săi.
„Ţintele” ediţiei din acest an au fost:
Ţinta 1: Inelele lui Saturn, împreună cu trei dintre sateliţii planetei: Tethys, Enceladus şi Mimas
Ţinta 2: O imagine a planetei Jupiter, luată de la un miliard de mile distanţă. Astfel de imagini pot ajuta cercetătorii şi inginerii de la NASA să dezvolte instrumente mai performante, în scopul detectării exoplanetelor.
Ţinta 3 : Un scurt film cu satelitul lui Saturn, Tethys, în timp ce acesta trece prin spatele satelitului Rhea.
Categoriile de vârstă: 10 – 12 ani (clasele 5-6), 13 – 15 ani (clasele 7-8) şi 16 – 18 ani (clasele 9-12).
Eseurile au fost evaluate de către oameni de ştiinţă şi educatori Cassini. Capacitatea de comunicare constituie o parte importantă în a fi om de ştiinţă. În eseul realizat de participanţi au contat în primul rând ideile exprimate. Eseurile au fost redactate în limba engleză şi în limba română.
Echipajul care a reprezentat Asociaţia Astronomică „Sirius” alcătuit din Elena Eugenia Onose, clasa a XI-a şi Miriam Ioana Diţu, clasa a IX-a / CNRC Bârlad, a obţinut MENŢIUNE la categoria de vârstă corespunzătoare.
La concurs au participat 103 elevi (cele mai multe lucrări au fost înregistrate la ţinta nr. 1), coordonaţi de 32 de cadre didactice. Toţi elevii înscrişi în concurs (împreună cu profesorii coordonatori vor primi diplomă de participare de la ESA.
Premiile au fost acordate în conformitate cu prevederile Art. 51 de acordare a premiilor şi menţiunilor la concursurile naţionale (concursul este cuprins în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale, fără finanţare, A12+ DOMENIUL ŞTIINŢIFIC, poziţia 34 şi în calendarul de activităţi ROSA-MENCŞ, conform protocolului nr.9203-13.04.2016/MENCŞ, încheiat între Agenţia Speţială Română şi MENCŞ).
prof.Ioan Adam, preşedinte Asociaţia Astronomică “Sirius”- Club UNESCO