Fenomene astronomice în luna ianuarie
/Datele din acest calendar sunt valabile pentru coordonatele Bârladului/
Latitudine: 46,23°N, Longitudine: 27,67°E
Evenimente
04 ianuarie – Conjuncția Lună (m = – 8,9) – Mercur (m = -0,7), ora 03:22 / ambele în constelația Capricornus. Luna va trece la 3°07’ la sud de Mercur.
De la Bârlad, perechea va fi greu de observat deoarece vor apărea la cel mult 8° deasupra orizontului. Ele vor deveni vizibile în jurul orei 16:57, la 8° deasupra orizontului de sud-vest, pe măsură ce amurgul se estompează.
Perechea va fi vizibilă cu ochiul liber sau printr-un binoclu.
04 ianuarie – Pământul la periheliu / ora 08:54
Orbita anuală a Pământului îl va duce până la punctul său cel mai apropiat de Soare (aflat în constelația Sagittarius), la o distanță de 0,98 UA. Distanța Pământului față de Soare variază cu aproximativ 3% pe parcursul anului, deoarece orbita sa este o elipsă. Tehnic vorbind, acesta marchează momentul în care Soarele apare mai mare pe cer decât în orice altă perioadă a anului și când Pământul primește cea mai mare radiație de la acesta.
04 ianuarie – Conjuncția Lună (m = – 9,7) – Saturn (m = +0,6), ora 18:47 / ambele în constelația Capricornus. Luna va trece la 4°11′ la sud de Saturn.
De la Bârlad, perechea va deveni vizibilă în jurul orei 16:57, la 15° deasupra orizontului sud-vest, pe măsură ce amurgul se estompează. Perechea va fi vizibilă cu ochiul liber sau printr-un binoclu.