Societatea Astronomică Română de Meteori a organizat în perioada 1-5 noiembrie ASTRO 2019 – Astronomie pentru tineret: Conferința Națională a Asociațiilor de Astronomie din România, ediția a IX-a. Evenimentul a reunit asociații și cluburi de astronomie din România, observatoare astronomice (publice și private) și planetarii din țară.
Prima parte a evenimentului Conferința Națională a Asociațiilor de Astronomie din România a avut loc pe 1 noiembrie la Târgoviște, Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa. Organizator şi moderator: Valentin Grigore, Preşedinte Societatea Astronomică Română de Meteori / Vicepreședinte – Director Programe la Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița. Conferinţa a inclus o sesiune de prezentări privind activitatea instituţiilor cu sau fără personalizate juridică din domeniul astronomiei, lansare de carte „Simfonia Astrală” (autor Zigmund Tauberg) – prezentare Andrei Dorian Gheorghe (lucrare oferită tuturor participanţilor la Conferinţă), postere şi expoziţie foto (Ionel Rugan, Oradea).
A doua parte a evenimentului s-a desfăşurat până pe 4 noiembrie la Pensiunea Runcu Stone. Programul a cuprins: prezentări proiecte; ateliere de lucru privind elaborarea calendarului de activități al entităților cu sau fără personalizate juridică din domeniul astronomiei pentru anul 2020; observații astronomice; Gala de astropoezie.
Din motive obiective, am participat doar la prima parte a evenimentului. Cu această ocazie am prezentat lucrarea „Un nou început”. Două momente au marcat în acest an evoluţia Asociaţiei Astronomice „Sirius”: împlinirea a 18 ani de activitate şi schimbarea sediului asociaţiei. În acest context, în cadrul prezentării au fost evidenţiate activităţile desfăşurate la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019 şi programele şi proiectele derulate la Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad în perioada 1 august – 31 octombrie 2019.
Evenimentul a creat oportunitatea de a dialoga cu o serie participanţi în perspectiva unor colaborări în proiecte educaţionale în perioada 2019-2020. Au transmis mesaje participanţilor la Conferinţă dr. Mirel Bîrlan de la Observatorul Pic du Midi din Paris / Preşedinte al Comitetului Naţional Român de Astronomie şi dr. Ovidiu Văduvescu, astronom profesionist, Institutul Isaac Newton, Insulele Canare.
Evenimentul ASTRO 2019 a fost un mod de a evidenţia dezvoltarea comunităţii astronomice româneşti şi dorinţa participanţilor de a găsi căi de colaborare. Nu numai astronomii au fost împreună pe 1 noiembrie, ci şi planetele într-o configuraţie specială („aliniere”)!
Preşedinte AAS, prof. Ioan ADAM