„ASTEROID DAY” 2024

Asociația Astronomică SIRIUS a organizat în cadrul la celei de-a zecea ediții a „Zilei Asteroidului”, evenimentul intitulat „Asteroizi sau comete?”. Menționez că evenimentul a fost programat să facă parte dîn activitățile Școlii de Vară AAS „ASTROVARA 2024”.
„Ziua Asteroidului” este o campanie globală de informare menită să educe oamenii cu privire la riscurile impactului de asteroizi. Organizația Națiunilor Unite a declarat-o oficial în 2016. Ziua Asteroidului este organizată anual pe 30 iunie, dată ce a fost aleasă pentru a comemora cel mai dăunător eveniment legat de asteroizi din istoria recentă a Pământului – evenimentul Tunguska din Siberia, care a avut loc pe 30 iunie 1908. Evenimentele dedicate „Zilei Asteroidului” sunt găzduite de mii de organizatori independenți de pe Pământ la această dată, sau alegând o altă dată apropiată.
Este importantă creșterea ratei de descoperire a asteroizilor, deoarece mai mult de un milion de asteroizi ar putea lovi planeta noastră. Până acum, a fost detectat doar aproximativ un procent dintre aceștia. Este important ca locuitori ai Terrei să descoperim asteroizii din apropierea Pământului, riscul de impact al acestora și ce putem face pentru a-l atenua. Posterul evenimentului face referiri la o întâlnire apropiată de Terra, la aproximativ 6,6 milioane de km, a asteroidului (415029) 2011 UL21, pe 27 iunie 2024. Pe 29 iunie 2024, asteroidul 2024 MK va ajunge la aproximativ 295000 km de Pământ, aproximativ 77% din distanța medie până la Lună.
În cadrul activității a fost prezentată o categorie specială de obiecte cerești, numite obiectele Centaur. Caracteristicile unice ale obiectelor Centaur au captat interesul oamenilor de știință, iar cercetările suplimentare asupra acestora vor oferi informații despre componentele fundamentale ale sistemului nostru solar.
Centaurii aparțin unei clase de corpuri cerești minore cu caracteristici mixte. Ei prezintă apariții asemănătoare asteroizilor, dar pot prezenta și caracteristici asemănătoare cometei, cum ar fi coamă și coadă. Această natură duală a inspirat numele clasei, aducând un omagiu creaturilor mitologice care erau jumătate umane și jumătate cai în mitologia greacă.
Centaurii locuiesc în regiunea în care se află planetele gigantice și sunt perturbați periodic de orbitele lor. Această instabilitate poate duce la ejectarea lor în alte locații din Sistemul Solar sau chiar la ciocnirea cu alte obiecte cerești.
Primul Centaur descoperit oficial a fost obiectul (2060) Chiron în 1977. Acest obiect, estimat la peste 200 km în diametru, prezintă ocazional activitate asemănătoare cometei. Observațiile folosind metoda de ocultare a stelelor au relevat prezența materialului care o înconjoară. Originea și natura cărora rămân necunoscute…
Un alt obiect, (944) Hidalgo, descoperit în 1920 și clasificat inițial ca un asteroid, a fost ulterior recunoscut ca membru al acestei categorii nou definite pe baza caracteristicilor sale, orbita observată în timp.
În partea a doua a evenimentului, participanții au utilizat diferite simulări pentru a găsi răspunsul la întrebarea: Ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ar lovi Pământul?
Asteroizii mici lovesc Pământul la fiecare două săptămâni și nu se întâmplă nimic special. Dar dacă ar fi un asteroid foarte mare? Aceste simulări arată că scara de distrugere depinde de structura asteroidului, dimensiunea, viteza și unghiul de impact al asteroidului. Asteroizii mici pot trece neobservați, în timp ce cei mai mari pot distruge un oraș sau întreaga populație a Pământului.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM