Cel mai mare eveniment care are loc în vremurile moderne pentru a reaminti lumii că apărarea planetară împotriva asteroizilor și cometelor contează, ZIUA ASTEROIDULUI, este organizat în fiecare an pe 30 iunie, dată la care s-a produs evenimentul Tunguska (Siberia) în 1908. Cu această ocazie, oameni din întreaga lume se reunesc pentru a afla despre asteroizi și ce putem face pentru a ne proteja planeta de impactul asteroizilor și cometelor.
Participanții la activitatea organizată de Asociația Astronomică SIRIUS pe 30 iunie 2023, au avut oportunitatea de a pune întrebări și a primi răspunsuri legate de evenimente de impact recente cum ar fi cel din Chelyabinsk în 2013, care a fost istoric datorită numărului de răni și daune materiale pe care le-a provocat – cel mai mult înregistrat vreodată din cauza unui eveniment de asteroizi sau meteoriți, au obținut o perspectivă asupra celor mai recente actualizări în cercetarea asteroizilor și a spațiului și au efectuat măsurători ale craterelor produse în cadrul unor simulări ale impactului unor obiecte diverse cu solul.
Evenimentul Chelyabinsk ne-a îmbunătățit cunoștințele cu privire la amenințarea reprezentată de asteroizii care sunt mai mici de un kilometru. Asteroizii mai mici precum cel din Chelyabinsk prezintă un pericol mai mare de deteriorare decât se credea anterior. În decembrie 2018, peste Marea Bering a avut loc un eveniment cu 40% din eliberarea de energie a impactului din Chelyabinsk, reafirmând că astfel de evenimente se întâmplă mai des decât ne-am dori.
Eforturile Națiunilor Unite, Agenției Spațiale Europeane și Fundației B612 vizează dezvoltarea capacității defensive, precum și îmbunătățirea detectării asteroizilor.
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM