Asociația Astronomică SIRIUS a organizat pe 30 iunie 2021 la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, evenimentul „Asteroizii, între apărarea planetară și beneficii”. Evenimentul a cuprins: prezentarea informațiilor generale despre asteroizi, prezentarea frecvenței impactului unor asteroizi și Terra, utilizarea programelor care permit constatarea posibilelor efecte ale coliziunilor asteroizi – Terra, realizarea unor experimente pentru observarea directă a efectelor coliziunilor, utilizând obiecte care cad de la diverse înălțimi pe nisip și în apă, prezentarea unor beneficii legate de asteroizi: o posibilă viitoare locație de colonizat pentru oameni, minarea asteroizilor pentru materiale valoroase.
Evenimentul este înscris în activitățile proiectului educațional „Tabăra de lângă casă” derulat de Asociația Astronomică SIRIUS în perioada vacanței de vară și la care participă elevi de la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și C.N. „Gheorghe Roșca Codreanu”.
Asteroizii sunt mult mai mult decât resturi rămase în urma formării planetare, deoarece ar putea fi cheia viitoarei economii. Un raport din 2017 al US Geological Survey a concluzionat că „este clar că resursele de apă și metal din asteroizii din apropierea Pământului sunt suficiente pentru a sprijini omenirea în cazul în care devine o specie pe deplin îndepărtată în spațiul cosmic”. Această evaluare indică faptul că asteroizii vor deveni mai importanți pentru omenire, ei putând fi explorați atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere comercial. Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială, JAXA, ne va oferi o privire fascinantă asupra misiunii pe care o dezvoltă împreună cu Europa numită Martian Moons Exploration (MMX). Aceasta va plasa un rover pe cel mai mare satelit al lui Marte, Phobos, care ar putea fi un asteroid capturat.
Utilizând resursele spațiale și dezvoltând tehnologiile, vom putea dezvolta o economie „în spațiu”. Indiferent de modul în care în care privim viitorul, asteroizii vor juca un rol important în viitoarea noastră explorare a spațiului.
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM
Galerie foto: