Ziua de 30 iunie a fost declarată ZIUA INTERNAŢIONALĂ a ASTEROIDULUI, eveniment organizat cu scopul de a atrage atenţia asupra riscurilor de impact cu asteroizii şi metodele prin care Pământul poate fi protejat. Evenimentul a fost stabilit în această zi în amintirea impactului din Tunguska din 1908, cel mai mare impact din istoria recentă.
În România, coordonatorul programului este Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România).
Asociaţia Astronomică „Sirius” a organizat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad o activitate dedicată ZILEI INTERNAŢIONALE a ASTEROIDULUI, joi, 29 iunie 2017. La eveniment au participat membri AAS, elevi şi cadre didactice de la liceul gazdă. Organizatori: prof.Ioan Adam, laborant Aurica Beciu, prof.Olguţa Mocanu.
Programul a cuprins:
1) prezentarea evenimentului (utilizarea resurselor oferite de organizatori);
2) dezbatere privind posibilitatea evitării impactului asteroizilor; elipsa de eroare si contracţia elipsei de eroare;
3) prezentarea frecvenței impactului asteroizilor mici de 1 – 20 m în diametru cu atmosfera Pământului;
4) simularea impactului unui „asteroid”; s-au organizat două grupe / ateliere ce au măsurat viteza unui corp metalic lăsat să cadă liber de la înălţimi tot mai mari şi s-au observat efectele impactului cu apa; experimentul s-a repetat în cazul impactului cu nisipul; s-au comparat efectele observate şi s-a extrapolat situaţia pentru cazuri reale;
5) prezentarea unor metode prin care pot fi înlăturate coliziunile cu asteroizii periculoşi.
Activitatea propusă a reuşit să atragă atenția tinerilor asupra importanței domeniului apărării planetare şi a căutării unor metode cât mai eficiente pentru prevenirea unor impacturi majore cu asteroizi.
Un moment inedit l-a constituit „vizita” unui ET atras de faptul că activitatea a creat un suport în dezvoltarea afectiv-emoţională a elevilor participanţi la eveniment. Toţi aceşti tineri au ţinut să se fotografieze cu oaspetele surpriză!
Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam