Participare la Tabăra Naţională de Astronomie „Sub cerul astral al Deltei”, ediţia I

Societatea Ştiinţifică „Orion” Tulcea şi Asociaţia Astronomică “Sirius”-Club UNESCO au organizat în parteneriat în perioada 14-18 august 2016, la Sulina, jud.Tulcea, prima ediţie a Taberei Naţionale de Astronomie „Sub cerul astral al Deltei”.

        Necesitatea organizării taberei a plecat de la rolul educaţiei prin activităţi extracurriculare: identificarea şi cultivarea corespondenţei optime dintre aptitudini, talente, precum şi stimularea comportamentului creativ în domeniul ştiinţific. Activităţile organizate în cadrul taberei oferă elevilor posibilitatea de a se mişca, de a interacţiona, de a se relaxa, de a se exprima liber, de a descoperi lucruri noi, de a experimenta. Jocurile, activităţile sportive şi activităţile culturale au un loc deosebit de important în formarea personalităţii elevilor.

         La prima ediţie a taberei SCAD au participat elevi din judeţele Tulcea, Suceava, Vaslui, Călăraşi şi Brăila.  Echipa AAS a avut următoarea componenţă:

Elena Eugenia Onose, Miriam-Ioana Diţu, Mara Popoiu, Diana-Maria Camenic, Coştoi Roxana, Roxana Ciobanu, Robert Paşcanu Ciobanu, Răzvan-Andrei Buzescu, Timotei Bîgu, prof.Ioan Adam, prof.Adrian Dodonete, prof.Liliana Radu, prof.Ivona Măgdăliniş.

         Programul taberei a cuprins:

-Workshop Instrumente  astronomice; Observaţii la stele duble; Observaţii la meteori; Observaţii la relieful lunar – etatea Lunii; Determinarea meridianei locului şi a latitudinii locului de observaţii – Măsurători pe plaja Sulina cu gnomonul (fiecare echipaj); Observaţii la petele solare. Determinarea numărului Wolf; Determinarea diametrului Soarelui; Ştiinţă şi experiment; Observaţii la obiecte Messier; Utilizarea gnomonului pentru obţinerea graficului dat de ecuaţia timpului; Observaţii la obiecte NGC şi asterismuri (altele decât ale constelaţiilor). Atelierele au fost coordonate de Eugen Filipescu, prof.Niculae Dobrescu, prof.Ioan Adam, prof. Niculae Aldea.

-Amenajarea unei expoziţii-foto, desene, postere;

-Vizitarea unele obiective turistice din localitatea Sulina;

-Excursie în Delta Dunării (în funcţie de opţiunile participanţilor);

-Vizionarea spectacolelor organizate de Primăria Sulina în cadrul “Zilelor oraşului” (14 – 15 august).

                                              

       La finalul Taberei SCAD au fost oferite diplome de participare şi de evidenţiere a performanţelor realizate în cadrul atelierelor propuse la această ediţie. Cu această ocazie, Asociaţia Astronomică „Sirius” a oferit tuturor participanţilor revista „Paşi spre infinit” nr.35.

        Mulţumim şi cu această ocazie coordonatorului proiectului, prof.Niculae Dobrescu, pentru eforturile deosebite în organizarea Taberei de Astronomie SCAD, manifestare  care a condus la îmbunătăţirea pregătirii elevilor şi calităţii educaţiei în plan extraşcolar.

        Tabăra a fost pentru elevi un exemplu de organizare raţională şi plăcută a timpului lor liber, un prilej de a lega noi prietenii, de a desfăşura activităţi în aer liber şi de a descoperi lucruri noi despre ei.

                  Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam

GALERIE FOTO: