În perioada 13-14 noiembrie 2015, o delegaţie formată din patru membri AAS: prof.Ioan Adam, prof.Ivona Măgdăliniş, prof.Maria Giuşcă, ing.Ioan Onose, au efectuat o vizită tematică la Chişinău, în contextul stabilirii parteneriatului pentru 2016 cu Liceul Real “Mihai Marinciuc” şi Editura „Lyceum”. Colaborarea vizează participarea elevilor din Bârlad şi Chişinău la Concursul Naţional „Visând la aştri” şi Concursul Naţional „Proiecte de astronomie”, efectuarea unor vizite tematice la Chişinău, respectiv Bârlad, apariţii editoriale, organizarea unei Şcoli de Vară de astronomie.
Cu această ocazie a fost vizitat Observatorul Astronomic al Universităţii Tehnice a Moldovei, instituţie coordonată de Alexandru Barbovschi. Aparatura cuprinde telescopul principal – Celestron CGE PRO 1400 HD, telescopul solar – refractor apocromat ED cu o apertură optică neobstrucţionată de 80 mm şi telescopul auxiliar – refractorul Equinox 80.
Telescopul principal este proiectat pentru utilizare pe o platformă solidă precum montura CGE PRO pentru observaţii fotografice cu camere CCD sau DSLR, dar şi pentru observaţii vizuale, fiind în acelaşi timp un telescop astronomic pentru cercetare ştiinţifică, după cum o atestă miile de instrumente similare C14 utilizate de universităţi, şcoli, institute de cercetare din întreaga lume. Montura a fost proiectată încât să poată urmări 200 peste meridian, cea mai bună zonă a cerului pentru astrofotografie.
Centrul Naţional de Tehnologii Spaţiale cuprinde şi o staţie de urmărire a sateliţilor artificiali. Supravegherea spaţială furnizează informaţii despre ceea ce orbitează Pământul. Reţelele de supraveghere spaţială sunt bazate mai ales pe senzori electro-optici sau radar.
În cadrul campusului Universităţii Tehnice a Moldovei, deosebit de spectaculos este parcul construit după un proiect al studenţilor.
Discuţiile cu prof.Ion Nacu – Liceul Real “Mihai Marinciuc”, prof.Ştefan Tiron – consilier Ministerul Educaţiei din Republica Moldova, Iurie Miron – Director “Editura Lyceum”, au fost deosebit de productive şi importante pentru adaptarea la realităţile din România şi Republica Moldova a proiectului de colaborare pentru 2016.
Mulţumim şi cu această ocazie gazdelor noastre pentru ospitalitate, prietenie şi colaborare!
Preşedinte AAS, Prof.Ioan Adam
Galerie Foto: