Societatea Astronomică Română de Meteori a organizat vineri, 25 octombrie 2024, la Târgoviște, evenimentul ASTRO 2024 – Conferința Națională de Astronomie, dedicat jubileului de 35 de ani de renaștere a mișcării astronomice românești de după Revoluție.
Astronomia este mai mult decât o ramură a științei moderne: este un simbol al colectivității și continuității patrimoniului cultural al omenirii.
Lucrările conferinței au fost prezentate la Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița, locul tradițional de desfășurare a evenimentului ASTRO. În deschidere, Valentin Grigore, președintele SARM, coordonator Național – Astronomers Without Borders, a prezentat „O istorie a astronomiei după 1993 scrisă de SARM prin tabere, școli de vară, conferințe, concursuri, expoziții, cosmopoezie și astro-arte, expediții și participări internaționale”; „Anul 2024 – Sub semnul, eclipsei, aurorei și cometei”, iar Andrei Dorian Gheorghe, consilier media SARM, a evocat „Mișcarea românească de astropoezie / cosmopoezie”, a prezentat cărțile: „Romanian Star & Sky Lore” și „Căutând corpuri cerești pe Calea Eroilor” și expoziția de astrofotografie și carte astronomică Editura „Astromix”.
Lucrările prezentate de participanții la ASTRO 2024, evidențiază preocupările astronomilor profesioniști și amatori în diferitele domenii ale Astronomiei: Mirel Bîrlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române (IAAR) – „Sonificarea datelor astronomice”; Andrei Pocora, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” – „Instrument inerțial de măsurare a înălțimii și a azimutului”; Vasile Chirilă, Asociația „Astro Nauticus” –„Cum a influențat astronomia cartografia”; Cristian Dănescu, IAAR/SARM – „Spectroscopia – calea spre inima strelelor”; Alex Vizitiu, SARM – „De la planete la sistemul periodic al elementelor”; doctor în astronomie Ovidiu Văduvescu, astronom La Palma – prezentare on-line – „35 de ani de colaborări de succes cu astronomii amatori din România”.
Președintele Asociației Astronomice SIRIUS a participat cu lucrarea „Stimularea interesului tinerilor pentru astronomie”. „Știința cerului” este un subiect atractiv pentru educație. Ea este asociată cu fascinația necunoscutului și a inaccesibilului, dar folosește instrumente, concepte și perspective din diferite științe fundamentale, precum matematică, fizică, chimie, biologie. De aceea, Astronomia poate fi utilizată pentru introducerea științelor în rândul tinerilor și pentru a le spori interesul pentru studii ulterioare în această direcție. Prof. Ioan Adam a făcut o sinteză a programelor și proiectelor AAS, asociație de și pentru tineret. Diploma primită cu această ocazie evidențiază contribuția la programul conferinței. Președintele AAS a primit (cu autograf) de la Comandor Vasile Chirilă volumul „Harta Navigatorului stelar” și de la Andrei Dorian Gheorghe mini-albumul de astro-haiga „Căutând corpuri cerești pe Calea Eroilor – Omagiu pentru Constantin Brâncuși“.
Lucrările participanților Mihai Teșileanu, elev din Pitești / membru SARM – „Drumul meu în astronomie: de la privitul la cer la pasiunea de a descoperi tainele Universului” și Ovidiu Dascălu, student la Facultatea de Fizică, Universitatea de Vest Timișoara / membru SARM – „De la fotoni la fotografie: Călătoria mea către astrofotografie“, s-au circumscris astronomiei de tineret și au evidențiat că, prin pasiune și studiu, se pot obține rezultate remarcabile.
Astronomia funcționează cu o mare dificultate la toate nivelurile școlii românești, existând foarte puține activități la clasă, legată de conținutul acesteia. În schimb, unele proiecte derulate în domeniul educației non-formale, dezvoltate de cadre didactice entuziaste, au condus la rezultate internaționale chiar surprinzătoare. Președintele AAS a exprimat cu această ocazie un punct de vedere sintetic în raport cu tema educație și astronomie în România, prin menționarea punctelor tari și punctelor slabe:
Puncte tari:
-Cursuri de astronomie susținute în cadrul asociațiilor, cluburilor, cercurilor de astronomie și centrelor de excelență; realizarea de webinarii pe diferite platforme (Romanian Science Festival, ESERO România); proiecte naționale și internaționale derulate de diverse entități.
-Organizarea Olimpiadei Naționale și concursuri de profil
-Participarea la campanii de descoperire asteroizi
-Realizarea de rapoarte de observare a curenților de meteori pentru Organizația Internațională de Meteori de către elevii pasionați
-Participare la proiecte naționale și internaționale care evidențiază activitatea elevilor / astronomi amatori.
-Racordarea la mediile internaționale de astronomie
-Inițiativele de sensibilizare publică și educație ale cercetătorilor și lucrătorilor din planetarii
-Realizarea de materiale complementare în sprijinul promovării astronomiei
-Valorificarea valențelor culturale și educative ale astronomiei
Puncte slabe:
-Lipsa unei politici guvernamentale în domeniul educației astronomice pentru integrarea astronomiei în programa școlară.
-Lipsa unui program pentru pregătirea cadrelor didactice de diverse specialități în domeniul astronomiei.
-Lipsa unei politici guvernamentale privind cercetarea astronomică, educație și informare.
-Lipsa unei abordări în ceea ce privește integrarea descoperirilor astronomice în sistemul nostru educațional și în media națională.
Partea a doua a evenimentului ASTRO 2024, Tabăra de astronomie Orionide 2024, se desfășoară în perioada 26-31 octombrie 2024, la Runcu Stone.
Felicitărilor organizatorilor pentru acest eveniment care a evidențiat rolul activ al astronomilor amatori și contribuția lor la o serie de descoperiri importante!
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM