Vastitatea spațiului fascinează omenirea de milenii și conduce astronomii la descoperiri nelimitate. Pentru copii descoperirea cerului nocturn are un farmec aparte, iar astronautica este un subiect ce promite aventuri. Precum Paxi, mascota Agenției Spațiale Europene, copiii își doresc o călătorie captivantă prin spațiul cosmic.
Pasiunea pentru Astronomie și Astronautică, poate fi aprinsă de învățători prin diverse modalități. În acest context, evidențiez inițiativa doamnei Vera-Lia Rusu de la Școala Gimnazială „Alexandra Nechita” din Vaslui, de a organiza o vizită sâmbătă, 23 septembrie 2023 – în ziua echinocțiului de toamnă, cu elevii clasei II B și părinții acestora, la Asociația SIRIUS și Planetariu pentru o prezentare astronomică.
În cadrul dialogului realizat, copiii au primit răspunsuri la întrebările care îi preocupă: Care este cea mai strălucitoare stea?, Ce sunt constelațiile?, De ce Luna își schimbă culoarea?, Cât de des se produc eclipsele? De ce Luna își schimbă forma mereu? Unde cad meteoriții?, Care este cel mai bun moment pentru a vedea o „stea căzătoare”? Există extratereștri?
Mi-a plăcut interesul lor pentru învățarea cerului. Deoarece copiii lucrează cu plăcere pe orice device, au solicitat informații despre utilizarea unei aplicații pe telefon pentru observarea stelelor și planetelor. O astfel de aplicație este ca un telescop virtual ce permite explorarea cu ușurință a cerului nopții. Poate că astfel se vor uita mai des pe bolta cerească, întrebându-se ce secrete ascunde…
Pentru că vor să încerce lucruri noi, le-am prezentat resursele care îi provoacă pe membrii MiniAAS să facă experimente, să realizeze lucrări practice, să măsoare, să testeze. Pentru o mai largă informare privind programele și proiectele AAS, toți copiii au primit revista „Pași spre infinit”.
Sperăm că la astfel de evenimente vor participa în această toamnă și alți copii din Bârlad sau din alte zone ale județului Vaslui. Pentru că toamna se numără …astronomii în devenire!
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM