Pe 20 septembrie 2023, se împlinesc 22 de ani de când Asociația Astronomică SIRIUS, organizație de și pentru tineret, contribuie la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor și copiilor, precum și la educația și cultura acestora. Organizația nu este percepută ca o asociație oarecare, ci ca un centru național al performanței tinerilor. Primii olimpici naționali și internaționali la Astronomie din România, au fost pregătiți în cadrul Asociației Astronomice SIRIUS.
Pentru a oferi oportunități tinerilor, asociația și-a lărgit de-a lungul timpului spectrul de intervenție devenind Club UNESCO. Comisia „Eco-Sirius” valorifică motivația intrinsecă a tinerilor pentru problemele de mediu și îi face să fie interesați de eco-competențe. Cercul de meșteșuguri „Să redăm tradiția!” realizeaza activități creative pentru elevi asociate meșteșugurilor tradiționale românești. Elevii descoperă frumuseţea tradiţiilor şi a meşteşugurilor practicate în comunităţile lor.
Pentru membrii AAS, a ajuta dezvoltatea personală a tinerilor prin activitatea nonformală desfășurată este o stare de spirit. Schimbarea competențelor de la o perioadă la alta, impune nevoia de formare continuă. Este o realitate a zilelor noastre de care ținem cont în formarea tinerilor, ajutându-i la structurarea independenței și a capacităților proprii, la descoperirea vieții sociale.
În calitate de membru al Rețelei de Asociații și Cluburi pentru UNESCO, încurajăm schimburile interculturale, toleranța și cooperarea internațională. Pe lângă activitățile specifice, Asociația Astronomică SIRIUS participă la un program comun de activități cu Comisia Națională a României pentru UNESCO.
AAS derulează proiecte educaționale proprii pentru tineri din întreaga țară: organizarea de concursuri, simpozioane, editarea revistei „Pași spre infinit” (publicație unicat în România), realizarea unui calendar astronomic lunar deosebit de apreciat, sau proiecte în parteneriat cu Societatea Științifică ORION Tulcea, Primăria și Consiliul Local Bârlad, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, Clubul Copiilor „Spiru Haret” Bârlad, Centrul Educațional YES Bârlad.
La nivel internațional deschiderea oferită prin desemnarea AAS de către Comisia Națională a României pentru UNESCO în calitatea de membru al rețelei Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, afilierea la Asociația „Astronomi fără frontiere”, participarea la programe și proiecte precum „Luna Mondială a Astronomiei”, „Ziua Asteroidului”, „Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic”, Campania de căutare asteroizi din cadrul Programului Internațional Astronomical Search Collaboration (IASC), „Ziua Internațională a luminii”, „ERATHOSTENES”.
Ne bucură de fiecare dată reușita profesională a membrilor AAS care activează în diferite țări din Europa, Asia, America și Australia și de legătura pe care o păstrează cu organizația.
Felicitări membrilor AAS pentru rezultatele deosebite obținute în cei 22 de ani de activitate! Mulțumim tuturor celor care sprijină financiar derularea programelor și proiectelor educaționale ale organizației, membrilor colaboratori, Membrilor de Onoare, partenerilor și simpatizanților!
Mesajele și aprecierile pe care le primim, ne îndreptățesc convingerea că Asociația Astronomică SIRIUS constituie un reper în viața științifică și culturală a comunității bârlădene.
LA MULȚI ANI SIRIUS!
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM