Pentru creșterea interesului pentru știință în rândul tinerelor generații prin astronomie și noile tehnologii, Asociația Astronomică SIRIUS a organizat la sediul secundar al asociației, Str. 1 Decembrie Nr.38 Bârlad, „Școala de Vară AAS aduce Universul mai aproape de tineri”.
O componentă a proiectului educațional a vizat petrecerea timpului liber a elevilor, cât și realizarea de experimente și investigație științifică, metode deosebit de eficiente în comunicarea științelor.
Dintre toate științele, Astronomia este cea mai accesibilă pentru publicul larg: toată lumea poate privi bolta cerească și poate aprecia frumusețea ei. Însă activitatea observațională modernă necesită facilități care sunt prea scumpe chiar și pentru cetățeni din țările dezvoltate. Asociația Astronomică SIRIUS dispune de telescoape și echipamente performante achiziționate de-a lungul timpului.
În cadrul atelierelor organizate, copii și elevi de la Școala Gimnazială „Iorgu Radu”, Școala Gimnazială Nr.1 Perieni, Școala Gimnazială „George Tutoveanu”, Școala Gimnazială „Vasile Pârvan”, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici”, Școala de Arte „N.N. Tonitza”, Centrul Educațional YES Bârlad, au efectuat măsurători în cadrul proiectelor științifice legate de astrul zilei, observații ale activității solare și cerului nocturn. În programul Școlii de Vară AAS, au fost integrate activități proprii legate de evenimente internaționale: „On the Moon Again”, „Asteroid Day”, observarea curentului de meteori PERSEIDE, observarea Superlunii Pline din 3 iulie, 1 și 31 august, efectuarea repetitivă a determinării distanței zenitale a Soarelui pentru participarea membrilor MiniAAS la proiectul Internațional ERATHOSTENES în septembrie 2023.
Copiii și elevii înscriși la acest proiect au primit materiale pentru curs, harta mobilă, revista „Pași spre infinit” și Certificatul de participare. Cea mai mică participantă la Școala de Vară, Sofia Darie, deosebit de interesată de astronautică, este înscrisă la clasa 0 în acest an școlar.
Pentru sprijinul acordat derulării proiectului, au fost acordate Diplome doamnelor prof. Anca Sandu – Centrul Educațional YES și prof. Cristina Chirițescu – Șc. Gim. „Iorgu Radu” Bârlad.
Considerăm că participanții la Școala de Vară AAS vor înțelege mai bine rolul astronomiei în educație, tehnică și știință, necesitatea comunicării și a lucrului în echipă în observarea cerului, vor conștientiza efectele poluării luminoase asupra cerului nopţii. Ne așteptăm la o creștere a interesului participanților la colaborare internațională la evenimente, precum campanile de observare a fenomenelor astronomice, concursurile şi competiţiile de ştiinţă la nivel național și internațional.
Cu ocazia începerii noului an școlar, invităm elevii de la diferite unități școlare din Bârlad și zona Bârlad, să participe la cursurile și activitățile practice organizate de AAS pentru inițiere sau performanță în domeniul astronomiei.
Coordonator proiect, prof. Ioan ADAM