Asociaţia Astronomică“Sirius”-Club UNESCO a organizat joi, 14 mai 2015, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad şi Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici”, Simpozionul “Călătorie în spaţiul cosmic”, activitate inclusă în proiectul AAS “Priviţi cerul înstelat!” din cadrul Programului “2015 – Anul Internaţional al luminii”.
Lumina are un rol vital în viaţa noastră de zi cu zi, fiind o disciplină imperativă a ştiinţei în secolul în care trăim. Ea a făcut posibilă comunicarea pe plan internaţional cu ajutorul internetului, a revoluţionat medicina şi are darul de a uni aspectele culturale, economice şi politice ale societăţii globale. Lumina este un subiect cu potential uriaş de motivare a educaţiei. Este necesar ca tinerii să să fie atraşi de optică şi fotonică, în scopul asigurării următoarei generaţii de ingineri şi inventatori în acest domeniu.
La propunerea SPIE (Societatea Internaţională pentru Optică şi Fotonică – Society of Photographic Instrumentation Engineers a fost înfiinţată în anul 1955) şi altor organizaţii ştiinţifice, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat 2015, Anul Internaţional al Luminii. Acesta este atât un proiect educaţional interdisciplinar, cât şi un proiect de comunicare a ştiinţei în care s-au implicat peste 100 de parteneri din mai mult de 85 de ţări.
Invitatul special al manifestării, prof.Dimitrie Olenici – o binecunoscută personalitate a astronomiei de amatori, a prezentat în cele două activităţi desfăşurate la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” şi Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” volumul „Eclipsele, de când lumea, Soarele şi Luna”. Autorul a participat la observarea unui număr important de eclipse, în ţară şi în străinătate, ca muzeograf la Planetariul din Suceava, studiind în special variaţia acceleraţiei gravitaţionale cu ajutorul pendulului Foucault.
Volumul prezentat are 15 capitole în care autorul descrie evenimente şi însemnări despre eclipse, prezintă mecanismul eclipselor de Soare şi de Lună, importanţa ştiinţifică a eclipselor, modalităţi de observare a unei eclipse şi o prezentare a celor 17 observatoare astronomice private din ţara noastră. Între acestea se remarcă şi cel din comuna Horodnic de Jos, care aparţine prof.Dimitrie Olenici (cu primul planetariu privat din România).
Cu ocazia acestui eveniment, prof.Dimitrie Olenici a înmânat copiilor care sunt membri MiniAAS, diplomele obţinute recent la ediţia a XII-a a Concursului „EQUINOX” organizat de Asociaţia Educatorilor Suceveni, Liceul cu Program Sportiv Suceava şi Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea Suceava, la secţiunea – Astronomia în artă (desene, pictură, grafică colaje, machete) :
Karina Maria Ţaţu – Premiul I, II şi Menţiune, profesor îndrumător educ.Maricica Şerban, Şcoala Gimnazială „Stroe S.Belloescu” Bârlad;
Delia Maria Postolachi – Premiul I, Nicholas Gheorghiu – Premiul III, Ionathan Secăreanu – Premiul III, profesor îndrumător educ.Diana Scîntei, Şcoala Gimnazială „Stroe S.Belloescu” Bârlad.
La proclamarea unui An Internaţional axat pe tema ştiinţei luminii şi aplicaţiilor sale, Organizaţia Naţiunilor Unite a recunoscut importanţa creşterii gradului de conştientizare la nivel mondial a modului în care tehnologiile pe bază de lumină promovează dezvoltarea durabilă şi oferă soluţii la provocările globale din domeniul energiei, agriculturii, educaţiei şi sănătăţii.
Anul 2015 marchează o serie de momente deosebite din istoria ştiinţei: lucrările de optică ale lui Ibn Al Haythem (secolul al XI-lea), noţiunea de lumină ca undă propusă de Fresnel (1815), teoria electromagnetică a propagării luminii propusă de Maxwell (1865), teoria efectului fotoelectric a lui Einstein (1905) şi relativitatea generală (1915), descoperirea radiaţiei cosmice de fond de către Penzias şi Wilson şi transmisia luminii prin fibră optică (1965).
Sigla Anului Internaţional al Luminii conţine o serie de reprezentări grafice, fiecare având o simbolistică aparte: Soarele reprezintă originea vieţii, durabilitatea, cultura şi universalitatea; steagurile denotă dimensiunea internaţională a evenimentului, iar culorile lor simbolizează spectrul, dar şi legătura între ştiinţă, artă, cultură şi educaţie.
Preşedinte AAS, Prof.Ioan Adam
Galerie foto: