Cititorii revistei semestriale „Pași spre infinit” își pot cultiva pasiunea pentru astronomie și pentru observarea cerului într-un mod eficient. În paginile revistei se regăsesc contribuții originale științifice, observaționale și educaționale ale unor astronomi amatori și profesioniști din România, precum și din alte țări europene. Suntem onorați de publicarea în acest număr al revistei a articolului „Mecanica cuantică și experimentele de la laboratorul subteran de la Gran Sasso în Italia” de către Cătălina Curceanu, cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare la Laboratori Nazionali di Frascati (Roma), Italia, care a reușit, împreună cu echipa ei, o performanță uriașă: a demontat o teorie din fizica cuantică ce rezista de 30 de ani.
Cu un tiraj de 500 de exemplare, revista „Paşi spre infinit” apare sub egida Asociaţiei Astronomice SIRIUS şi Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, este tipărită încă de la primul număr la Editura SFERA & Tipografia IRIMPEX din Bârlad şi se prezintă în condiţii grafice apreciate de cititori.
Colectivul redacțional se preocupă permanent de publicarea unor articole care să includă diferitele ramuri ale astronomiei, noutăți științifice, bune practici ale diferitelor entități cu activități în domeniul astronomiei și teme care vin în sprijinul olimpicilor la astronomie.
Prin intermediul revistei, reușim să promovăm astronomii amatori care își aduc contribuția la descoperiri de comete, asteroizi, stele variabile și altele, dar și tineri telentați în arta fotografică și creații literare.
Referințe despre „Paşi spre infinit”, revistă cu vizibilitate națională, au apărut în „Ziarul Ştiinţelor”, revista „UZP” (publicaţie editată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România) și diverse lucrări din sfera astronomiei.
Interacțiunea cu cititorii revistei ne arată că, din fericire, nu numai copiii sunt curioși din fire, dorind să știe cum funcționează Universul, ci și mulți dintre adulții deschiși spre cunoaștere.
Din cuprinsul numărului 45:
Editorial: Perseverență în explorarea spațiului cosmic; Orientarea pe bolta cerească/ Un motor spațial nuclear; Mecanica cuantică și experimentele de la laboratorul subteran de la Gran Sasso în Italia; Jurnal: Astronomia ne inspiră; Ce știm despre asteroizi?; De la Big Bang la vis și la înțelegerea creierului; Mă interesează o stea cu un sistem planetar cu probabilitate mare de existență a unui Pământ cu o evoluție bună a vieții în mai mult timp; A vedea A observa, A descoperi; Ceas Solar vertical cu două fețe; Jules Verne și Astronomia: Luna; ASTRONOMIE și cunoaștere (1); Sugestii metodologice pentru selecția și pregătirea elevilor supradotați la disciplina fizică; CONCURSUL NAȚIONAL EXCELENȚA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI, ediția a III-a: Finala Concursului Internațional „Cassini – Om de știință pentru o zi”, ediția 2020-2021; Participare AAS la Concursul de creație „Călătorie printre stele”; Participare AAS la proiectul „Dark and Quiet Skies”; Participare AAS la programul „Asteroid Day”; Ştirile AAS; Astronomia şi şcoala / Cerul văzut de MiniAAS / În căutarea unui nou Pământ (22); Cosmopoezii; Astrorebus.
Postere: Activități AAS; Proiectul educaţional Concursul Național EXCELENȚA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI; LUNA MONDIALĂ A ASTRONOMIEI 2021; EVENIMENTUL „STELUȚELE” AAS; Fenomene astronomice în actualitate / Observarea eclipsei parțiale de Soare din 10 iunie 2021; Proiectul educațional „Tabăra de lângă casă” 2021 (1).
Preşedinte AAS, prof. Ioan ADAM