Asociaţia Astronomică SIRIUS participă de la prima ediţie (2010) la Programul Global Astronomy Month (GAM), manifestare desfășurată sub motto-ul „One People, One Sky”.
Membrii asociației au participat în 2021 la o gamă largă de evenimente educaţionale:
DESFĂȘURAREA ETAPEI NAȚIONALE A CONCURSULUI NAȚIONAL „EXCELENȚA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI”, EDIȚIA A III-A
01 – 08 aprilie
Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad
PARTICIPARE LA CAMPANIA DE CĂUTARE ASTEROIZI GAM Astronomers Without Borders Asteroid Search Campaign din cadrul International Astronomical Search Collaboration (IASC).
05-30 aprilie
„PRIVIŢI CERUL ÎNSTELAT!” – SESIUNI DE OBSERVAŢII VIZUALE, TELESCOPICE ŞI FOTOGRAFICE
Incinta Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad
PARTICIPARE LA PROIECTUL ESERO „MOON CAMP”
22 aprilie
PARTICIPARE LA CONCURSUL INTERNAȚIONAL „GREEN PLANET”, MOSCOVA
30 aprilie
PARTICIPARE LA CONCURSUL DE CREAȚIE „CĂLĂTORIE PRINTRE STELE”
30 aprilie
***
Concursul „EXCELENȚA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI” a fost organizat în parteneriat de Asociaţia Astronomică SIRIUS, Societatea Ştiinţifică „Orion” Tulcea, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad și Comisia Naţională a României pentru UNESCO, în perioada ianuarie – mai 2021.
Ediţia a III-a a Concursului „EXCELENȚA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI”, a reunit participanți din toate regiunile istorice ale României și a permis stimularea atingerii performanţei în cazul elevilor care activează ca astronomi amatori, mediatizarea inventivităţii şi creativităţii elevilor cu preocupări în domeniul astronomiei, realizarea unor schimburi de experienţă și promovarea valenţelor educative ale astronomiei.
Felicitări celor 62 de elevi premiați în cadrul acestei ediții și cadrelor didactice care i-au îndrumat!
***
Ca și anul trecut, în programul „LUNA MONDIALĂ A ASTRONOMIEI” a fost organizată de Astronomers Without Borders și International Astronomical Search Collaboration o campanie de descoperire de asteroizi. Programul este adresat unor echipe de elevi / studenţi coordonaţi de un profesor. Activitatea s-a desfăşurat prin metoda remote. Termenul de înscriere în acest program de cercetare a fost 30 martie 2021.
Printre echipele participante la campanie se numără şi echipa Asociaţiei Astronomice SIRIUS, coordonată de prof. Ioan Adam. Echipa SIRIUS a avut următoarea componenţă: Vlad Alexandru Lazanu, Bogdan Constantin Lazanu, Constantin-Daniel Staicu. Campania din cadrul GAM 2021 a început pe 5 aprilie şi s-a terminat pe 30 aprilie 2021.
Seturile de imagini au fost furnizate de Institutul pentru Astronomie (IfA) de la Universitatea din Hawaii. Având în vedere condiţiile existente (cer senin și lipsa poluării luminoase artificiale), IfA folosește telescopul Pan-STARRS de 1,8 m situat pe Haleakala pentru a realiza imagini de-a lungul eclipticii. Echipele au primit aceste seturi de imagini și au folosit programul Astrometrica pentru a căuta și măsura asteroizi. Rapoartele au fost trimise la IASC pentru validarea posibilelor descoperiri.
Rezultatele înregistrate de echipa SIRIUS pe baza seturilor de imagini primite de la organizatori: 6 descoperiri preliminare. O descoperire preliminară este prima observație originală a unui nou asteroid. Asteroidul trebuie observat a doua oară în următoarele 7-10 zile. Dacă este observat din nou, atunci descoperirea este schimbată în stare provizorie de către Minor Planet Center (MPC).
***
La sesiunile de observații au participat elevi de gimnaziu și liceu / membri ai Asociației Astronomice SIRIUS. Cu această ocazie au identificat constelațiile vizibile la momentul observațiilor, au observat Luna și fazele ei, planeta Marte, roiul deschis Pleiade, trecerile Stației Spațiale Internaționale, au exersat mânuirea telescoapelor din dotarea AAS și au făcut cunoștință cu performanțele acestora.
***
Doi dintre juniorii AAS, Dragoș-Gabriel Csepel și Ilinca Teodorescu – elevi în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici Bârlad au proiectat propria lor bază lunară, în cadrul proiectului școlar interdisciplinar al Agenției Spațiale Europene „Moon Camp”, la secțiunea „Moon Camp Explorers”.
Baza lunară proiectată trebuie să susțină viața a cel puțin doi astronauți, luând în considerație: folosirea resurselor locale, cum ar fi solul lunar și gheața; soluții tehnologice, cum ar fi surse de energie, un sistem de reciclare, o seră; protecție împotriva meteoriților și a radiațiilor.
Această activitate permite elevilor să folosească tehnologii inovative – cum ar fi modelarea 3D – pentru a explora mediul înconjurător lunar, folosind Tinkercad. Echipele au publicat proiectele online – cele mai bune dintre acestea urmând să fie selectate de către un juriu format din experți.
***
Ediția a XIX-a a Concursului Internațional „Green Planet 2021”, a avut ca temă „Spațiul apropiat și îndepărtat”, în contextul în care anul 2021 a fost declarat „Anul științei și tehnologiei din Rusia”.
Membri AAS și elevi ai partenerilor asociației: Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad și Clubul Copiilor „Spiru Haret” Bârlad, au participat cu 17 lucrări la 6 din cele 7 secțiuni ale Concursului „Green Planet 2021”:
„Natura și soarta oamenilor” – „Spațiul apropiat și îndepărtat” – o competiție literară de drepturi de autor reflecții (proză, poezie, eseu, basm):
„Planeta verde prin ochii copiilor”. – „Spațiu apropiat și îndepărtat” – competiție de desen pe subiect „Cosmos” (obiecte spațiale, planete, astronauți, galaxii etc.);
„Eco-lentilă” – Spațiul apropiat și îndepărtat”- un concurs de filme despre activitățile sociale utile ale grupurilor de copii, precum și videoclipuri despre spațiu și fenomene spațiale;
„Varietate de tradiții seculare” – Spațiu apropiat și îndepărtat”- o competiție de obiecte de artă individuale și compoziții pe tema: „Spațiul”;
„Natura. Cultură. Ecologie „- Spațiul apropiat și îndepărtat” – (competiție solo și colectiv
spectacole de cântece despre spațiu, spectacole de teatru, scene, spectacole de echipe de promovare);
„Natura este un dar neprețuit, unul pentru toți” – un concurs de lucrări de proiectare și cercetare.
Trimiterea lucrărilor a avut ca termen data de 30 aprilie 2021, iar rezultatele vor fi anunțate la toamnă.
***
Membrii AAS au participat la Concursul de creație „CĂLĂTORIE PRINTRE STELE” organizat de Asociația „Rețeaua de Cultură”, cu sprijinul Casei Ruse din București (reprezentanța Rossotrudnicestvo în România), Comitetul de Coordonare al Organizațiilor Conaționalilor Ruși din România și în parteneriat cu Fundația „Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu”, Universitatea Națională de Arte din București. Universitatea din București prin Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și Departamentul de Filologie Rusă și Slavă, Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România, Camera de Cooperare Economică și Culturală Romano-Rusă, Asociația Nord pentru Cooperare și Integrare, Editura „Proema” și Programul Fanbook al Asociației CSR Mindset.
Competiția având ca secțiuni Concursul de creație literară (cosmopoezie, eseu și proză scurtă S.F), Concursul de astrofotografie și Concursul de Digital art, este dedicat împlinirii a 60 de ani de la primul zbor al omului în spațiu (Iuri Gagarin) și a 40 de ani de la zborul româno-sovietic (misiunea Soiuz 40 din cadrul programului „Intercosmos” – Dumitru Prunariu, Leonid Popov). Înscrierile au fost realizate în perioada 1 – 30 aprilie 2021, iar anunțarea rezultatelor este programată pentru 14 mai 2021.
Preşedinte AAS, prof. Ioan ADAM