Când priveşti cerul nopţii, vezi stelele ca mici luminiţe sclipitoare. Un astronom amator admiră frumuseţea stelelor şi a altor corpuri cereşti şi doreşte să afle ce sunt şi cum funcţionează. Pentru aceasta, trebuie să-şi însuşească multe cunoştinţe din domeniul astronomiei şi astrofizicii, matematicii şi fizicii şi să dobândească abilităţi de cercetător.
Elevii pasionaţi care studiază şi observă sistematic bolta cerească participă la competiţii prin intermediul cărora au posibilitatea să dovedească că sunt competitivi. La ediţia din 2020 a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică, elevii de gimnaziu şi de liceu pregătiţi în cadrul Asociaţiei Astronomice „Sirius” sub îndrumarea profesorului Ioan ADAM, au obţinut rezultate foarte bune.
Etapa locală / 21 ianuarie
Categoria Juniori J
Premiul I – Paraschiv Flavia, cls. a V-a, Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad /AAS
Premiul I – Ţibuleac Alexandra Larisa, cls. a VI-a, Şcoala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” Bârlad /AAS
Premiul I – Papuc Andreea Rebeca, cls. a VI-a, Şcoala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” Bârlad /AAS
Premiul III – Carabaş Ovidiu-Codrin, cls. a V-a, Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad /AAS
Categoria Seniori 1
Premiul I – Hriţuc Cosmin-Gabriel, cls. a X-a, Colegiul Național „Gh. R. Codreanu” Bârlad / AAS
Menţiune – Popa Cosmin Ionuţ, cls. a X-a, Colegiul Național „Gh. R. Codreanu” Bârlad / AAS
Categoria Seniori 2
Premiul I – Vătămanu Alexandru, cls. a XII-a, Colegiul Național „Gh. R. Codreanu” Bârlad / AAS
Etapa judeţeană / 1 februarie
Categoria Seniori 1
Premiul I – Hriţuc Cosmin-Gabriel, cls. a X-a, Colegiul Național „Gh. R. Codreanu” Bârlad / AAS
Categoria Seniori 2
Premiul I – Vătămanu Alexandru, cls. a XII-a, Colegiul Național „Gh. R. Codreanu” Bârlad / AAS
Cei doi elevi de la categoriile Seniori 1 şi Seniori 2, s-au calificat la etapa naţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică care se va desfăşura în perioada 22-26 aprilie 2020 la Sibiu.
Deoarece la această etapă nu există subiecte specifice categoriei Juniori J, ceea ce constituie o inconsecvenţă şi o lipsă de înţelegere a celor care au adoptat în 2019 Regulamentul specific la disciplina Astronomie, iar constituirea lotului olimpic de Juniori s-a realizat din motive obiective la mijlocul lunii noiembrie (şi, prin urmare, nu a existat timpul necesar pentru parcurgerea programei de la categoria Juniori), juniorii „mici” din echipa MiniAAS nu au participat la etapa judeţeană.
Invităm elevii de la şcolile din Bârlad care doresc să realizeze performanţă la astronomie să vină alături de colegii lor care se pregătesc în cadrul Asociaţiei Astronomice „Sirius”, la sediul social din Bârlad, Str. Nicolae Tonitza Nr.20 / Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici”, Corp B. În momentul de faţă, asociaţia dispune datorită sprijinului conducerii Şcoalii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” şi omului de afaceri Constantin Duluţe, de o bază materială excepţională.
Pentru un elev suficient de motivat, pregătirea efectuată va părea utilă în timp ce începe să descopere tainele Universului în cariera de astronom. Pregătirea în domeniul astronomiei poate conduce la meseria de astronom / astrofizician, dar poate deschide uşi şi în alte domenii similare: cercetare în instituţii de profil, cercetare industrială, educaţie, planetarii, jurnalism de ştiinţă.
Preşedinte AAS, prof. Ioan ADAM
Galerie foto: