Se împlinesc 20 de ani de când Adunarea Generală a Națiunilor Unite (Rezoluția ONU, 6 decembrie 1999) a proclamat „Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic” (4-10 octombrie), un prilej de sărbătorire a contribuțiilor științei și tehnologiei spațiale la îmbunătățirea condiției umane. Acest program este o excelentă oportunitate pentru promovarea spațiului cosmic ca un context de învățare STEM (Science, technology, engineering, and mathematics).
Tema Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic 2019: „Luna: poartă către stele”. SMS este cel mai mare eveniment spațial de pe Pământ. În 2018, au fost organizate peste 5000 de evenimente în peste 80 de țări. Un element de noutate pentru România îl constituie înscrierea programului „Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic” în calendarul MEN.
În 2019, Asociaţia Astronomică „Sirius” a organizat două evenimente:
-„CĂLĂTORIE PRIN UNIVERS”/ expunere / 4-10 octombrie
Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad /
Organizatori: prof. Ioan Adam, prof. Georgel Bradu – Director adjunct
Activitatea a vizat iniţierea elevilor din clasele IV-VIII în domeniul astronomiei, prin evidenţierea structurii Universului, caracteristicilor corpurilor cereşti, fenomenelor astronomice şi descoperirilor legate de exoplanete.
-„LUNA ŞI NOI”/ Expoziţie / 4-10 octombrie
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad /
Organizatori: laborant Aurica Beciu, prof. Ivona Măgdăliniş
Expoziţia a cuprins desene şi fotografii cu astrul nopţii realizate de elevi din clasele IX-XI şi machete confecţionate de ing. Aurica Beciu.
De asemenea, AAS a participat în calitate de partener la evenimentul SIMPOZION ȘI CONCURS JUDEȚEAN „Exploratori prin Univers”, ediţia I, organizat de Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși şi a acordat ca premiu revista „Paşi spre infinit” echipajelor participante.
Preşedinte AAS / Consul Spaţial ESERO, prof.IOAN ADAM