Să te uiţi la Soare este o idee bună…Asta dacă o faci cu filtre corespunzătoare. Pentru a te uita cu ajutorul telescopului, este nevoie să procuri de la un magazin sticla de sudură nr.14. E posibil să cheltuiţi în jur de 10$ pe un filtru 2″x 41Ľ4″, mărimea care încape de obicei în masca unui sudor. Asigură-te că această sticlă este în faţa ochilor tăi înainte să te uiţi la soare!
Dar dacă vrei să te uiţi la Soare cu ajutorul binoclului sau a telescopului, uită-te la anunţurile pentru vânzări de mylar şi filtre solare. Aceste filtre se potrivesc perfect cu un telescop sau binoclu, poziţionându-se în faţa acestuia.
Filtrele din mylar (costă mai puţin de 100$ pentru o lunetă de 8″), au în compoziţie unu sau două straturi de aluminiu aplicate unei bucate de mylar. Aceste tip de filtru se vinde şi în formă de ochelari (costă 20 $).
O variantă mai scumpă, dar mai durabilă, ar fi un filtru solar făcut din nichel şi crom sau alte metale aplicate unei bucăţi de sticlă. Imaginile văzute prin acest tip de filtre sunt de obicei galbene şi orange, culori care sunt mai frumoase decât verdele produs de filtrele cu mylar.
Cea mai scumpă soluţie este un filtru H; acesta izolează o anumită lungime de undă de pe suprafaţa vizibilă a Soarelui, numită fotosferă. Cu ajutorul acestui filtru putem vedea mari arce de gaz (numite proeminenţe) ce se urcă multe mile în spaţiu, precum şi suprafaţa Soarelui acoperită cu multe “pete” solare. Performanţa nu este însă ieftină, aceste filtre costând 700$ -2000$ (depinde cât de fin este ajustat filtrul).